Džaferović: Opravdano bi bilo da na hitnoj sjednici raspravljamo o naoružavanju susjeda i RS-a

0
5

Džaferović: Opravdano bi bilo da na hitnoj sjednici raspravljamo o naoružavanju susjeda i RS-a

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić sazvao je, na zahtjev zastupnika SNSD-a, hitnu sjednicu najvišeg organa državne zakonodavne vlasti zbog navodnih ratnohuškačkih izjava člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovića.

Bosić tvrdi da je sjednicu sazvao u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH koji u članu 68. kaže da “izuzetno od odredbi člana 67. ovog poslovnika, iz opravdanih razloga i na zahtjev najmanje pet zastupnika ili na zahtjev većine članova Kolegija Doma, predsjedavajući Doma će sazvati sjednicu Doma u roku od tri dana od dana prijema pomenutog zahtjeva”.

S pravom se postavlja pitanje zbog čega su izjave Bakira Izetbegovića o namjenskoj industriji u entitetu Federacija BiH opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović smatra kako se uopće ne radi o opravdanim razlozima, već o pokušaju politizacije najvišeg organa zakonodavne vlasti na nivou države.

“Mislim da je predsjedavajući zakazao sjednicu u suprotnosti s Poslovnikom o radu, jer razlozi koje navode zastupnici SNSD-a nisu opravdani. Ako je šta opravdano za sazivanje hitne sjednice, onda je to naoružavanje susjeda, naoružavanje policije u RS-u i izjave predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika kojima se atakuje na suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Dakle, to bi moglo biti predmet sjednice, a Izetbegovićeve izjave su izjave ozbiljnog i odgovornog državnika koji ispunjava svoje ustavom propisane obaveze”, rekao je Džaferović.

On je istakao da je jedna od ključnih ustavnih obaveza člana Predsjedništva BiH zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Kako kaže, inicijativa SNSD-a je na tragu velikosrpske ideološke kuhinje koja ima za cilj da podmetne Izetbegoviću “ono što ta kuhinja želi da radi”.

“Oni su dosadašnjim programom uspjevali ušutkati međunarodnu zajednicu, a posebno OHR. Dobrim djelom su uspjeli ušutkati i pravosuđe BiH koje ima ključnu ulogu u zaštiti suvreniteta i teritorijalnog integriteta. Sada žele ušutkati i nas, zvaničnike BiH, koji imamo zadatak da štitimo BiH. Radi se o zamjeni teza koja neće nikada proći”, kazao je Džaferović.

On je rekao da ulogu u odbrani demokratije, cjelovitosti i ravnopravnosti svih ljudi na cijeloj teritoriji BiH imaju državne institucije i namjenska industrija.

“Nastavit ćemo razvijati namjensku industriju, kako zbog tržišta tako i iz komercijalnih razloga, ali i za ne daj Bože. Ovo nije prijetnja nikome, već samo poruka onima koji nemaju časne namjere prema BiH”, poručio je Džaferović.

I on smatra kako sutra neće biti kvoruma za održavanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH te da sve probosanskohercegovačke stranke neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici.

(KLIX)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime