Dvostruki aršini Facebooka nakon napada u Parizu

0
18

Facebook je nakon napada za glavni grad Francuske aktivirao opciju Safety Check, a zanemaruje žrtve u Bejrutu, Gazi, Siriji…

Dvostruki standardi koje je Zapad usvojio u pristupu pitanjima vezanim za Bliski istok polagano se uvlače i na društvene mreže koje svi smatraju – i na Istoku, i na Zapadu; i obrazovani, i neobrazovani; i siromašni, i bogati – prostorom za komunikaciju i izražavanje svog mišljenja.

Ovakav dvostruki pristup bio je očigledan na društvenoj mreži Facebook, koja je odmah nakon napada u Parizu, u kome su poginule i ranjene stotine ljudi, aktivirala funkciju Safety Check za sve koji se nalaze na području glavnog francuskog grada.

Ova funkcija omogućava da se potvrdi sigurnost svih prijatelja i poznanika koji se nalaze u blizini napadnutog područja te uspostavljanje komunikacije s prijateljima koji žive u dijelovima grada koji su se našli na meti napada.

Facebook je aktivirao ovu uslugu nakon nuklearne katastrofe i cunamija koji se dogodio u Japanu 2011. godine, a zatim je uključivao ovu funkciju za potrebe osoba koje žive u blizini područja pogođenih prirodnim katastrofama, kao što se desilo u Afganistanu, Čileu, Nepalu i na Filipinima.

Opcija Safety Check nije jedina usluga koju je društvena mreža Facebook ponudila stanovnicima Pariza, nego pokreće i novu aplikaciju u znak solidarnosti s njihovim stradanjem, gdje svojim korisnicima daje mogućnost da na svoje profilne fotografije dodaju vodeni žig francuske zastave.

Uprkos tome što su sa svih strana svijeta pristigle osude ovih napada, aktivisti na ovoj društvenoj mreži pitaju se zbog čega je Facebook zanemario bombaški napad u Bejrutu, koji se dogodio samo nekoliko dana prije napada u Parizu i ostavio za sobom desetine poginulih i stotine povrijeđenih i nije aktivirao ovu funkciju ili bilo koju drugu aplikaciju u znak solidarnosti sa stanovnicima Libana. Zbog toga zaključuju da Facebook ima “dvostruke aršine” i pridaje veću važnost žrtvama na Zapadu u odnosu na žrtve terorizma na Bliskom istoku.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime