Dvije godine nakon protesta: Studenti iz BiH koriste prednosti Erasmus+ programa

0
3

Foto: Klix.ba

BiH – Nakon što je krajem 2013. godine dovedena pod znak pitanja participacija bosanskohercegovačkih studenata u programu razmjene studenata Erasmus+ (2014-2020), što je izazvalo i proteste širom zemlje, stvari su se, ipak, brzo vratile u normalan tok.

Delegacija Evropske unije u januaru 2014. godine saopštila je da će, bez obzira na probleme uslijed nedogovora između političara iz RS-a i FBiH, određene aktivnosti budućeg programa Erasmus+ biti otvorene i za BiH.
Od tog trenutka značajan broj studenata sa prostora BiH osjetio je pozitivne efekte ovog programa.

Posljednji su studenti Građevinskog fakulteta u Sarajevu, koji kroz projekat “ERASMUS+ Capacity Building”, dobijaju novi zamah i prijeko potrebno osvježenje na polju geodetskog obrazovanja u BiH.

Projekat se finansira iz EU Programa “ERASMUS+ Capacity Building” i provodi u tri balkanske države BiH, Srbija i Albanija, te tri članice EU Švedska, Austrija i Španija. Osim univerziteta iz BiH, partneri u GEOWEB projektu su dvije sarajevske firme: Zavod za planiranje Kantona Sarajevo i privatna firma BNPro.

Projekat je fokusiran na modernizaciju kurikuluma, uvođenje novih predmeta, osnivanje novih studijskih programa, opremanje univerzitetskih laboratorija najsavremenijim geodetskim mjernim instrumentima i softverima, uspostavljanju saradnje između univerziteta u regiji, osnivanje regionalnog udruženja geodeta, itd.

– Svakako da je značajno napomenuti koristi nabavke nekih od najsavremenijih geodetskih mjernih instrumenata, koje će biti realizovane u sklopu projekta. Također, savjeti i iskustva profesora i stručnjaka sa Univerziteta i Instituta iz Švedske, Austrije i Španije će biti dobra platforma za unaprijeđenje cjelokupnog stanja geodetske struke i približavanje standardima visokoškolskog sistema EU.

Prosperitet svakog društva je u dobrom i kvalitetnom obrazovnom sistemu, pa apelujem na naše vlasti i institucije da konačno počnu više ulagati u znanje, a time i u budućnost, kazao je za Klix.ba Enes Karadža, član Izvršnog odbora Asocijacije studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Povodom realizacije navedenog programa u Sarajevu se od 7. do 12. marta održava konferencija o GEOWEB projektu na kojoj prisustvuju svi predstavnici zemalja i Univerziteta koji su dio Programa.

(studomat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime