Dvadeset bh. općina dobilo 1.720.000 KM: Sredstva namijenjena za stambeno zbrijavanje i zapošljavanje Roma

0
17

Dvadeset bh. općina dobilo 1.720.000 KM za stambeno zbrijavanje Roma

Konjic, Vogošća, Bugojno, Ilijaš, Hadžići, Jablanica – Predstavnicima 20 općina iz oba bh. entiteta danas su u Sarajevu dodijeljena sredstva koja će u prvim danima 2016. godine biti iskorištena za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje pripadnika romske populacije.

Riječ je o sredstvima u iznosu od 1.720.000 KM odakle se, prema odluci Vijeća ministara BiH, 1.096.422 KM dodjeljuje za stambeno zbrinjavanje i projekte infrastrukture u Federaciji BiH općinama Konjic, Vogošća, Bugojno, Čelić, Ilijaš, Hadžići, Kladanj, Jablanica, Visoko i Gradu Bihaću. Pored toga, za projekte u bh. entitetu RS, odnosno općinama Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Kostajnica, Modriča, Lopare, Srebrenica, Teslić i Bosanski Novi te Gradu Bijeljina, osigurano je 523.378 KM, dok je za projekte u Brčko Distriktu izdvojeno 100.200 KM.

Pomenutim projektom privedena je kraju međunarodna inicijativa “Dekada uključenja Roma 2005.-2015.” na koju se BiH obavezala deklaracijom iz 2008. godine u želji da unaprijedi položaj romske populacije.

Ugovore čija realizacija starta u prvim danima naredne godine potpisali su predstavnici općina i gradova u BiH i Brčko Distrikta sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac.

Sredstva namijenjena stambenom zbrinjavanju romske populacije predstavljaju realizaciju ciljeva odnosno veće prisustvo Roma u društvu te stvaranje osjećaja pripadnosti, istakla je Borovac.

– Ovime stvaramo i uslove za rad, zapošljavanje i obrazovanje. Do sada smo na tom polju uložili preko 26 miliona KM, ovo pokazuje koliki je interes za ovu problematiku. Znamo da su ova sredstva još uvijek nedovoljna. Još jednom hvala načelnicima općina koji su izrazili spremnost i odlučili graditi zgrade u općinama za Rome – poručila je Borovac, prenosi Anadolu Agency.

Općina Bihać u proteklom periodu izgradila je dvije stambene jedinice za 10 romskih porodica dok je treći objekat u završnoj fazi. Prema riječima pomoćnice načelnika Bihaća Izolde Osmanagić, slični projekti učvršćuju socio-ekonomski status Roma koji su često na margini društva.

– Čast mi je da u ime grada Bihaća ovo pozdravim i zahvalim ministarstvu što je prepoznalo vrijednost projekta. Mi imamo već dva stambena objekta, a završavamo i treći. Ono što je značajno jeste da smo pored fizičkog osiguranja, radili na osviještenosti Roma, da smo svi jednaki i trebamo stvarati društvo inkluzivnog pristupa i danas imamo pozitivne rezulatete – kazala je Osmanagić.

Na osnovu projekata kojima se u BiH godinama izdvajaju sredstva za zbrinjavanje Roma u svakom smislu, BiH je na tom polju učinila više od drugih zemalja regiona, istakao je potpredsjednik Romskog informativnog centra Dervo Sejdić.

– Zaista je zadovoljstvo prisustvovati ovakvim činovima, ovo je postala konstanta od 2009. godine od kada zvanično BiH izdvaja sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma. Biti prezadovoljan činjenicama nije moguće, ali biti nezadovoljan još je veća greška i manjkavost. BiH je država u regionu koja je na polju zbrinjavanja Roma učinila najviše. Mislim da smo uradili nešto što mnogo veće i razvijenije zemlje nisu učinili. Romi BiH vam ovog puta zahvaljuju i spremni smo na saradnju – kazao je Sejdić.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime