Dva mlada hafiza u klupama Medrese u Cazinu – Hamza Kanurić i Omer Midžić

0
10

hamza-i-omer-e1451590597286

Cazin – U organizaciji Medrese “Džemaludin Čaušević” , upriličena je hafiska dova dvojice naših učenika koja je održana u srijedu 30.12.2015.

“Kuran je najveća riznica mudrosti. On je tkivo od kojega je sazdan cijeli život vjernika, pruža odgovore na sva pitanja i daje smjernice za život. Kur’an je najveća mu’džiza, i zato je Uzvišeni Gospodar obećao da će čuvati Kur’an sve do sudnjeg dana… ”

Ovim riječima počela je ceremonija koju je vodio također učenik Elvedin Hodžić.

Dobrodošlicu svim zvanicama zaželio je Direktor medrese prof. Salih ef. Dervić, tom prilikom ističući želju i ustrajnost naše škole da ostane na putu konkretnih djela i podrške svakom projektu dobra i prosperiteta u ime Allaha dž.š.

Slijedeći treadiciju hafiske dove, prisutni su bili slijedeći čuvari Allahove Knjige: profesori naše Medrese i muhafizi dvojice novih hafiza, prof.hfz Suad Šahinović i prof.hfz Mehmed Kudić, zatim hafizi gosti:
hafiz Dževad Šahinović iz Bužima, hafiz Emrah Litrić- Bihać, hafiz Sabahudin Hašić Grac, hafiz Muharem Bajrić – Bosanska Krupa, hafiz Baručić Adis – Bihać i hafiz Edin Fajković- Bihać.

hafiskad1

Koji su proučili po odlomak iz Kur’ana Časnog.

Naše nove mlade hafize najavio je u ime muftije i dr. Fuad Sedić ističući vrijednosti hifza i nagradama koju će sami hafizi imati. Dodao je također kako je izrazito ponosan što naša Krajina danas obiluje hafizima Časnog Kur’ana, a nekad je to bila rijetkost.hfz7

Novi hafiz Hamza Kanurić, sin Hakije i Enise, rođen je 23.5.2000.g. u Rijadu. Njegov uspjeh rezultat je neprekidne veze s Kur’anom, koja traje od najranijeg djetinjstva. Roditelje a posebno majku , smatra onima koji su ga najviše motivirali u učenju hifza i bili bezuvijetna podrška. Hifz je počeo učiti u petoj godini života. Sa svakim naučenim ajetom, a kasnije i stranicom, rasla je ljubav prema Kur’anu i želja da nauči što više, tako da već sa jedanaest godina završava sa memoriranjem Kur’ana. Ove godine s roditeljima vraća se u Bosnu, upisuje Medresu i pred profesorom hafizom Mehmedom Kudićem počinje ponavljati naučene stranice Kur’ana.
hfz2

hfz2

22.10. Ove godine položio je hifz pred Komisijom Rijaseta Islamske Zajednice u Sarajevu za samo jedan dan, konkretno, za samo sedam sati uspio je proučiti cijeli Kur’an napamet.

Novi hafiz Omer Midžić, sin Senada i Kade, rođen u Bihaću 21.10.1998. godine. I njegovo učenje Kur’ana napamet počinje veoma rano. Hifz počinje učiti u četvrtom razredu osnovne škole, pred svojom majkom Kadom koja ga je neumorno preslušavala, pomagala mu i bodrila u kritičnim fazama učenja hifza. Dolaskom u Medresu, pred svojim profesorom kiraeta, hafizom Suadom Šahinovićem okončava učenje hifza.

Naši mladi hafizi Omer i Hamza proučili su po suru a onda je hafiz Suad Šahinović proučio hafisku dovu.

Ceremoniju je zatvorio izaslanik Reisu-uleme, direktor Travničke medrese, mr Dževdet Šošić, koji je uručio diplome našim učenicima i novim mladim hafizima.

Time je Cazinska medresa istakla svoj ponos što u njenim klupama nastavu pohađaju i dva nova čuvara Kur’ana časnog, Omer i Hamza.

Medresa-Cazin

(novihorizonti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime