Duraković: Srebrenica ne želi živjeti od sadake

0
7

Duraković: Srebrenica ne želi živjeti od sadake

Srebrenica – Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da su velika očekivanja od investicijsko-razvojne konferencije koja će prvi put biti održana u Srebrenici 11. i 12. novembra, kada će biti prezentirani primjeri uspješnih firmi na području ovog grada.

“Želimo Srebrenicu predstaviti u drugom svjetlu, radeći pozitivnije stvari. Pozivnice na konfereciju su upućene svima koji su bili 11. jula u Potočarima, kao i premijeru Turske. Premijer Srbije Aleksandar Vučić nam je prvi potvrdio dolazak i mi to pozdravljamo. Također, očekujemo da se i drugi iz regije odazovu”, rekao je načelnik Duraković.

Ističe da je cilj konferencije otvaranje novih radna mjesta i bolji život za sve građane.

“Ne želimo praviti novu Srebrenicu, nego je želimo prezentirati kakva je bila, šta je u ratu uništeno, kao i šta je dosad urađeno te šta se može uraditi da se na neki način poprave uslovi življenja u Srebrenici. Nismo mjesto gdje treba davati donacije, imamo mnogo toga ponuditi i ne želimo da živimo od sadake već od svoga rada kroz resurse kojima raspolažemo”, poručio je Duraković.

Osim posjete premijera Srbije Vučića, dolazak na konferenciju u Srebrenicu je potvrdio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Izetbegović je u startu rekao da će doći na konferenciju, a očekujemo i druga dva člana Predsjedništva, predsjednika RS-a i premijerku RS-a. Pozvali smo sve one s kojima sarađujemo, jer želimo Srebrenicu napraviti regionalnim centrom”, ističe Duraković za Fenu.

Investicijska razvoja konferencija u Srebrenici ima regionalni značaj, a pozvani su predstavnici i premijeri svih susjednih država, predstavnici 30 ambasada koje su smještene u BiH, zatim članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri i stotinjak vodećih investitora u BiH iz regije i šire.

Cilj konferencije je, kako je ranije najavljeno, da devastirani objekti budu stavljeni u funkciju, da investicije koje su zaustavljene budu deblokirane, poput projekta Banje Guber te otvaranje i izgradnja triju novih pogona u Potočarima i mini industrijska zona u Skelanima.

(n1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime