Duraković: Pare obećane Srebrenici troše se na referendum

0
20

Резултат слика за Duraković: Pare obećane Srebrenici troše se na referendum

Gost Novog dana na N1 bio je načelnik Opštine Srebrenica – Ćamil Duraković koji je izjavio da neće formirati komisiju za sprovedbu referenduma – uprkos najavljenim sankcijama i kritikama, jer se to kosi sa Ustavom BiH.

“Komisija je uputila dopis svim načelnicima, gdje se nalaže da se formia općinska komisija, a ja to nisam učinio. Bio sam kritikovan, ali mene ne plaše nikakvi oblici sankcija i ono što mi je bilo zaprijećeno. Dodik je u Zvorniku zaprijetio da će biti krivično gonjenje”, kazao je Duraković.

“Ne znam čemu senzacija”, kaže Duraković, dodavši da ne želi da krši Ustav BiH. “Ništa što je odluka tog suda – ja ne želim da kršim. Od toga je napravljeno kao da ja ne poštujem nešto, ali Ustavni sud je puno veća pravna norma od entiteta”.

Duraković smatra da je referendum u RS o Danu Republike Srpske politička inicijativa, odluka NSRS – koja je jednonacionalno usvojila inicijativu o Danu RS.

Istakao je i to da je Koalicija Domovina napustila skupštinu, te da je Ustavni sud to i osporio. Istakao je da je riječ o isključivo jednonacionalnom predjeljenju, te da nije dato pravo svima onima koji su konstitutivni u entitetu RS.

U međuvremenu, kao kontramjera pojavila se i inicijativa Sadika Ahmetovića da se Srebrenica izdvoji iz RS.

“Inicijativa o referendumu postoji nekoliko godina, a bilo je i neozbiljnih pokušaja. Ovo sada je ozbiljna stvar, i slijedi reakcija na sve to. Ja vodim opštinu koja je senzibilna, ljudi se prepadnu, Bošnjaci se uplaše – pa dođe do reakcija”, kazao je načelnik Duraković.

On je podcrtao da RS planira učiniti nešto što je kontra Ustava BiH, te da je pokrenuto političko polje koje niko nije priželjkivao.

“Reagovat će neko na slične inicijative, ali treba sačekati 25. septembar – da vidimo koliko je ovo ozbiljno kao što se najavljuje. I visoki predstavnik je spreman da učini nešto, treba sačekati i ne prejudicirati”.

A šta građani Srebrenice kažu na referendum?

“Narodi u BiH nisu sporni koliko su sporne politike koje nameću temu. Referendum nisu pokrenuli građani, nego Dodik sa politikom. To ljudima stvara tenzije. Ako ste Srbin i niste za referendum onda ste izdajnik. Ako ste Bošnjak, a jeste za referendum – bićete izdajnik”, smatra Duraković.

“1,2 miliona koliko će se potrošiti na referendum, Dodik je obećao budžetu Srebrenice prošle godine na Investicijsko-razvojnoj konferenciji”, zaključio je.

Osvrnuo se i na aktuelnu politiku u regionu, kazavši da su Dačić i Vulin od 11. jula krenuli u kampanju napada na sve.

“Od Hrvatske pa na dalje, a sebe nikada nisu uzeli u obzir. To se sve dešava 21 godinu nakon rata, i oni misle da je sve zaboravljeno, da ne znamo ko su Draža Mihajlović, Slobodan Milošević, Radovan Karadžić”, dodao je.

Prokomentarisao je i njihove komentare na vijest da je obustavljena istraga protiv jedne osobe koja se sumnjičila za napad na Aleksandra Vučića 11. septembra 2015. godine.

“Nisu ni pročitali šta je Tužilaštvo radilo. Obustavljena je istraga protiv jedne osobe, a nije slučaj obustavljen. Politički reagujemo na odluke Tužilaštva – to govori koliko su u Srbiji dosljednji. Strategija koju provode – a očekuju od nas da budemo slijepi”, kaže Duraković.

“Ozbiljno se moramo ponašati. Gube vrijeme sa tim stvarima. Dačić se dodvorava aktuelnim politikama u Srbiji, a ranije to nije radio”, kazao je.

Na predstojećim opštinskim izborima u BiH, kao protukandidata u Srebrenici Duraković će imati Mladena Grujičića, kojeg kako je kazao “ne vidi kao ozbiljnog i relevantnog”.

“Kampanja koju probosanske stranke vode imaju problem sa politikama. Nije Grujičić dosljedan kandidat, ali politika koja ima platformu da u Srebrenici načelnik bude Srbin kako bi se Srebrenica marginalizirala ima”.

“Vidjet ćemo. Učinili smo dosta toga da naši građani iskoriste zakonsko pravo da se registruju. Izbori bi mogli biti tijesni, ali ćemo učiniti sve da pobijedimo politike koje koje mogu do kraja dotući BiH”, tvrdi Duraković.

Za kraj, istakao je da kada bi se Srebrenica politički zatvorila – to bi postalo realno na terenu. “Sistem čini sve da nas prisili da ne živimo zajedno na ovim prostorima. Ove politike su štetne i po Srbe, jer ova bahatost nije budućnost za Srebrenicu. Jedini odgovor je umjerena politika”, zaključio je.

(n1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime