Duraković: ‘OHR je mogao a nije spriječio gradnju crkve na Budaku’

0
3

news-2014-July-crkva_budak_254030938Srebrenica  ̶  U protekle tri godine kao Opština Srebrenica smo učinili sve što možemo: tražili smo reakciju i u proces uključili Ombudsmene za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, tražili pomoć međunarodne zajednice i ništa.

Sa izgradnjom crkve se nastavilo i ona je završena. Niko ništa nije uradio i poduzeo da se to zaustavi Ono što se desilo u nedjelju je bilo samo ceremonija osveštavanja. Crkva je već ranije bila završena, naveo je Duraković.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) mogao je intervenisati, odnosno donijeti odluku kojom će zaustaviti gradnju srpske pravoslavne crkve na Budaku pored Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

On je naveo kako je na taj način: donošenjem odluke o zabrani, OHR ranije spriječio izgradnju crkve koja je bila planirana da se gradi u samim Potočarima.

“Za odluku koja je tada donesena nije postojalo niti jedno zakonsko uporište prema kojem bi ona bila poništena. No, u slučaju pravoslavne crkve na Budaku je to posve drugačije: naša borba trajala je više od tri godine. Opština Srebrenica je u više navrata odbila zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali je naše rješenje poništilo Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske kao drugostepeni organ. Mi protiv toga ne možemo ništa. Tako je sada crkva postala legalan objekat. Da je OHR reagirao kao u slučaju crkve u Potočarima, donošenjem odluke ne bi postojalo zakonske regulative kojom bi ona bila poništena”, naglasio je Duraković.

Umjesto odluke, međunarodna zajednica oličena u OHR-u, navodi Duraković, je na Vijeću za implementaciju mira (PIC) u slučaju izgradnje srpske pravoslavne crkve na Budaku reagirala samo saopćenjem, kojim je izrazila zabrinutost tim činom.

“U protekle tri godine kao Opština Srebrenica smo učinili sve što možemo: tražili smo reakciju i u proces uključili Ombudsmene za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, tražili pomoć međunarodne zajednice i ništa. Sa izgradnjom crkve se nastavilo i ona je završena. Niko ništa nije uradio i poduzeo da se to zaustavi u protekle tri godine. Ono što se desilo u nedjelju je bilo samo ceremonija osveštavanja. Crkva je već ranije bila završena”, istakao je načelnik Duraković.

Sada, kada je objekat već izgrađen, ističe načelnik Duraković “niko ništa ne može uraditi, niko ne može donijeti odluku kojom će je poništiti”.

Crkva je, cijeni Duraković, “teret sa kojim se sada Srebreničani moraju nositi”. To će, navodi prvi čovjek Srebrenice, biti “zauvijek naš Jerusalem”.

“Objekat je izgrađen svega dvadeset metara od masovne grobnice Budak II u kojoj je pronađeno 100 žrtava. Srpska pravoslavna crkva na Budaku bliža je Memorijalnom centru Potočari nego bilo kom vjerniku. Smještena je na brijegu oko kojeg uopće nema srpskog stanovništva. Oni su skroz sa druge strane u naselju Dugo Polje. Očito je stoga da je crkva na tom mjestu pravljena da prkosi i inati”, navodi Duraković.

Sada, navodi načelnik Opštine Srebrenica, sa svih strana zovu i pitaju šta se desilo: “dešavalo se protekle tri godine”, naglašava Duraković.

Banja Luka se, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, navodi Duraković, svo vrijeme nisu obazirali na vapaje koji su dolazili iz Srebrenice da se srpska pravoslavna crkva ne gradi na Budaku, tik uz Memorijalni centar Potočari u kojem je do sada ukopano 6.241 Srebreničanin nastradao u genocidu nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime