Duraković: Nudimo platformu za obrazovanje bez diskriminacije!

0
32

Nudimo platformu za obrazovanje bez diskriminacije!

Nakon što je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Liplju kod Zvornika odbijena ovjera knjižica u kojima stoji naziv ‘bosanskog jezika’, jasno je da se problem nepriznavanja bosanskog jezika i diskriminacije povratnika širi Republikom Srpskom kao virus. Već su zaboravljene priče o bojkotu u Konjević Polju i Vrbanjcima, a ta borba još uvijek traje. Imajući sve ovo u vidu pozivam bošnjačku povratničku zajednicu da širom RS-a zajednički krene u aktivno djelovanje za ravnopravnost u pristupu osnovnom obrazovanju u svim zajednicama.

U saradnji sa aktivistima za zaštitu ljudskih prava u povratničkim zajednicama, pristupio sam izradi nove platforme, koja je dopunjena nekim ranijim rješenjima, a koja istovremeno zagovara manje segregacije, manje diskriminacije, više integracije učenika i više uvažavanja prava nevećinskih zajednica u entitetu Republika Srpska.

S tim u vezi, smatram da bošnjačka povratnička zajednica ne smije prihvatiti diskriminatoran obrazovni sistem u entitetu RS, kako prema đacima iz povratničke zajednice, tako ni prema ostalim. S tim u vezi, mi moramo ponuditi alternativu i novu politiku po ovom pitanju.

Ovo mora biti minimum i temelj za dogovor koji se mora voditi do septembra 2017. godine i nove školske godine. S tim u vezi, pozivam roditelje, nadležne predstavnike vlasti i izabrane lidere da započnemo dijalog o reformi obrazovanja u RS-u kako bismo konačno zaustavili diskriminaciju Bošnjaka-povratnika. Neka se ovo smatra našim doprinosom i konceptu „Naša škola“, priči o podijeljenim zajednicama u Federaciji i đacima koji tamo zagovaraju promjene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Imajući sve navedeno u vidu, upućujem prijedloge koji trebaju biti temelj ovog dijaloga:

Priznavanje naziva i osiguranje ravnopravne upotrebe bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika te ćirilice i latinice u svim segmentima obrazovanja, nastavnih i vannastavnih aktivnosti, te službene komunikacije obrazovnih ustanova i izrade udžbenika i materijala za nastavu. Ravnopravna upotreba jezika i pisama ne smije biti temelj podjela i segregacije, već se treba primijeniti na način da se zadovolje potrebe svih učenika bez kršenja njihovih ljudskih prava i diskriminacije.

Izvršiti izmjene naziva i simbola škola (osigurati ravnopravnu zastupljenost naziva iz različitih etničkih zajednica, a kao druga mogućnost – predložiti da se škole sa značajnijim prisustvom nevećinske zajednice nazovu rednim brojevima u okviru lokalne zajednice, npr. Prva osnovna škola u Prijedoru).

Osigurati ravnopravnu zastupljenost i obilježavanje vjerskih praznika tradicionalnih vjerskih zajednica (osigurati slobodne dane za sve učenike na ove datume) te organizaciju nastave iz vjeronauka za sve vjerske zajednice na području jedinice lokalne samouprave, uz dodatne mjere osiguranja da ne postoji ekskluzivitet u bilo kojem smislu za neku od vjerskih zajednica. 

Tražimo izmjene i osiguranje jednake zastupljenost tradicije, običaja i kulture naroda Bosne i Hercegovine u sklopu nastavnog programa predmeta Moja okolina, Priroda i društvo, Muzička kultura, Likovna kultura. 

U okviru izučavanja društva, regije, historije i običaja, podržavamo osiguranje zastupljenosti zemalja u regiji. Međutim, obrazovni sistem mora osigurati da Bosna i Hercegovina ima srazmjerno veće prisustvo u izučavanju i obrazovanju, od zemalja u regiji. Također, prostor oba entiteta moraju biti ravnomjerno obuhvaćeni obrazovnim programom, bez obzira gdje se nastava odvija. Ovo se posebno odnosi na predmete geografija i historija. 

Do pronalaženja drugog i povoljnijeg rješenja, bez obzira na broj učenika u lokalnoj zajednici, nadležno ministarstvo mora osigurati, pored vjeronauke, izdvojeno pohađanje nastave iz maternjeg jezika i književnosti. Međutim, sam program književnosti, bez obzira na izbor maternjeg jezika, mora biti standardiziran, uz adekvatnu zastupljenost autora iz drugih etničkih zajednica u zemlji i regiji. 

Do usaglašavanja zajedničkog plana i programa iz predmeta historija, realizirati odvojenu nastavu iz ovog predmeta, u onim segmentima koji obrađuju historiju zemlje i regije. Razdvajanjem nacionalne historije od opće historije, umanjuje se broj časova koju bi đaci proveli razdvojeni u ovom sistemu. 

Konačno, tražimo poseban budžetski program kojim će se osigurati afirmativne akcije pri zapošljavanju Bošnjaka-povratnika u školsko i nastavno osoblje, osiguranje sredstava za obnovu područnih škola u kojima se školuju nevećinske zajednice.

Tražimo osiguranje adekvatnu zastupljenost nevećinskih zajednica u školskim odborima (proprocionalna zastupljenost etničkih zajednica u školskim odborima u skladu sa strukturom đaka).

Evo gospodo iz međunarodne zajednice, predstavnici entiteta Republika Srpska, nastavnici, roditelji, aktivisti… povratnici nude rješenje za postepenu integraciju svih etničkih zajednica u jedinstveni sistem obrazovanja. Nudimo red koraka i tražimo da se oni ispoštuju i uzmu u razmatranje. To nudimo u dobroj vjeri, spremni da zajedno radimo na poboljšanju i realizaciji ponuđenih mjera. Vrijeme je za promjene. One počinju od obrazovanja.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime