Duraković: ‘Izmjene Zakona o prebivalištu su u službi etničkog čišćenja biračkog spiska’

0
26

imagesSrebrenica – Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković u intervjuu za Vijesti.ba govori o najavljenim protestima u ovoj opštini, zakonu o prebivalištu na državnom i nivou RS, strategiji razvoja Srebrenice, te o odnosu sa Sarajevom i Banjalukom.

VIJESTI.BA: Na prijedlog Udruženja građana “Majke Srebrenice i Podrinja”, početkom aprila najavljene su demonstracije na glavnom platou u Memorijalnom centru Potočari. Jeste li upoznati o zahtjevima demonstranata? Koje od njih je moguće realizovati na opštinskom nivou?

DURAKOVIĆ: Prije svega, ova inicijativa nije upućena na adresu Opštine Srebrenica. Uglavnom, o ovim najavljenim protestima čuo sam iz medija. Što se tiče zahtijeva koje inicijatori imaju, neke od njih ne razumijem, a neke, ako me pitate, i ja bih želio da ih neko riješi, ali svakako to nije Opština Srebrenica.

Recimo, ne razumijem koju zastavu RS-a treba ukloniti na Memorijalnom centru. Ja ovdje živim i radim, svakodnevno sam u Memorijalnom centru ili bar prolazim pored njega, ali još nisam vidio zastavu RS-a na tom mjestu. Ako postoji, treba je ukloniti.

Reviziju privatizacije treba tražiti u Banja Luci kod onih koji su je i proveli. Vidim, postoje zahtijevi poput izvještaja o dosadašnjem radu opštinskih struktura. To je dostupno javnosti, reviziji i zakonu. Tu nema ništa sporno da im se dostave izvještaji. Naravno, Opština će učiniti sve što je u našoj nadležnosti da udovoljimo zahtjevima inicijatora ovog, ili bilo kojeg drugog protesta.

VIJESTI.BA: Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH izazvale su brojne kontroverze u javnosti. Ovo pitanje delegati državnog Doma naroda razmatraće na sjednici zakazanoj za 12. mart. Šta očekujete? Podržavate li tezu da je izmjene i dopune pomenutog zakona onemogućavaju povratak izbjeglica i raseljenih lica, te unose nesigurnost kod nesrpskog stanovništva u RS?

DURAKOVIĆ: Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu nema nikakve veze sa prebivalištem, nego isključivo sa etničkim čišćenjem biračkog spiska. I drago mi je da visoko pozicionirani funkcioneri SNSD-a, poput Igora Radojičića, to sada otvoreno priznaju. Tragično je da je Radojičić istovremeno i predsjednik Skupštine ovog entiteta i što se uopšte ne libi da zagovara jednu tako diskriminatorsku mjeru.

Očekujem da taj zakon u Domu naroda ne dobije većinu, odnosno očekujem da delegati Kluba Hrvata u Domu naroda prestanu da na jednoj strani kukaju kako su majorizirani, dok su na drugoj strani, zajedno sa Miloradom Dodikom, uključeni u direktnu majorizaciju i getoizaciju druge etničke skupine. Odnosno, da im se sada stavi do znanja da će ovakvo ponašanje imati posljedice kasnije, poslije izbora.

U svakom slučaju, ovaj zakon ne može biti usvojen u ovom obliku, po cijenu da delegati Kluba Bošnjaka krenu u otvoreni bojkot Doma naroda. I za to će imati našu podršku. Ovaj zakon mora biti vraćen u redovnu proceduru i temeljito popravljen prije nego što ponovno bude vrijedan rasprave, jer ovakav otvoreno podriva povratak i unosi nesigurnost i fizičku i pravnu među povratnike u RS. Naročito je sporna odredba tog zakona koja omogućava MUP-u RS da „revidira“ povratničko stanovništvo, iako je sudskim putem utvrđeno da je taj isti MUP nezakonito poništio četiri stotine prebivališta povratnicima u Srebrenicu. Ovaj narod nema više ni milimetra prostora za odstupanje.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete činjenicu da je Vlada RS danas utvrdila Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu u RS, na inicijativu predsjednika tog entiteta Milorada Dodika?

DURAKOVIĆ: U ovom slučaju je riječ o pokušaju Milorada Dodika da infantilnim lupanjem šakama o stol izdejstvuje ono što ne može dobiti demokratskim putem i da to iskoristi kako bi pažnju javnosti usmjerio sa opravdanog socijalnog bunta u etničkom smjeru. Nadležnost za prebivalište je eksplicitno državna i ovaj zakon će doživjeti sudbinu identičnog pokušaja Dodika da se na entitetskom nivou riješi pitanje upravljanja državnom imovinom. I ovdje će nakon iscrpljivanja mehanizma vitalnog nacionalnog interesa, sve završiti pred Ustavnim sudom koji neće imati izbora nego da presudi da je riječ o neustavnom zakonu, odnosno da je u pitanju neustavan pokušaj preuzimanja državne nadležnosti.

Ono što je uistinu zabrinjavajuće jeste činjenica da se SNSD i njihovi poslanici igraju sa sudbinom bezviznog režima, jer poigravanje sa jedinstvenim sistemom ličnih dokumenata priziva ponovno uvođenje viznog režima. Osim toga, uzme li se u obzir da samo u našoj Opštini ima više od 1.200 falsifikovanih unosa u knjigu državljana, koje smo mi pokušali da uklonimo ali nas je u tome spriječilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave po direktnom Dodikovom nalogu poništavajući našu odluku, a situacija je takva u desetinama drugih opština u RS-u, ne vjerujem da će zemlje članice EU blagonaklono gledati na to kako jedan lokalni diktator ugrožava sigurnost njihovih granica. 

VIJESTI.BA: Javnost RS bila je šokirana razglednicom sa slikom ekshumiranih žrtva iz masovnih grobnica koju je uputilo 25 udruženja žrtava, šehidskih porodica i fondacija BiH na 5.000 adresa u tom entitetu povodom obilježavanja 9. januara, Dana RS. Protiv određenih udruženja podnijete su i tužbe. Kako je Vaš stav o tome?

DURAKOVIĆ: A ja sam taman bio pomislio da je javnost u ovom entitetu bila šokirana Tomašicom. Nije javnost šokirana, javnost u ovom entitetu zna vrlo dobro i šta se dogodilo i ko je za to odgovoran i ko je naredio i ko je počinio i ko je stajao po strani: sve javnost u ovom entitetu zna. Šokirani su, tačnije, glume šok stubovi sistema, oni koji su na platnom spisku SNSD-a, koji se ponašaju kao njihovi kadrovi u Sarajevu. Jasno i bez ostatka stojim na strani onih koji smatraju da je deveti januar dan kada je ovdje počelo uništavanje jedne etničke skupine samo zbog toga što ona jeste, zbog inherentnih karakteristika njenih pripadnika. To se, inače, zove genocid. Tačka!

VIJESTI.BA: Uskoro bi trebalo da bude usvojena srednjoročna Strategija razvoja Srebrenice 2014.-2018., a planirano je i održavanje konferencije na kojoj će biti data realna slika Srebrenice. Možete li za portal Vijesti.ba detaljnije pojasniti o čemu se radi?

DURAKOVIĆ: Prvi put pokušavamo kreirati ambijent u kom će Srebrenica biti ravnopravan partner u ostvarivanju određenih podsticaja, a ne samo da tražimo donacije koje očito nisu donijele rezultate u proteklom periodu. Tako da sada uporedo sa izradom prostornog plana opštine kojeg do sada nismo imali, radimo i Strategiju razvoja u koju smo uključili širu javnost (NVO, privrednike, stručnjake, itd..) kako bi smo na kraju dobili jedan dokument koji bi bio po mjeri svih građana opštine i s kojim ćemo moći nastupati vani, posebno s projektima ka domaćim, EU i drugim fondovima. 

Konferencija će upravo biti prvi korak nakon donošenja Strategije koju ćemo prezentirati, naravno, sa nekim konkretnim projektima, posebno u oblasti ekonomskog razvoja i infrastrukture. Naravno, zbog raznih špekulacija o enormnim donacijama Srebrenici na toj konferenciji želimo argumentirano prezentirati ratnu štetu, ne samo ljudsku, već i materijalnu, kako bismo kreirali sliku u javnosti šta je to do sada urađeno i šta je neophodno uraditi da bismo priču o povratku tek stavili na normalan kolosijek s obzirom da je povratak, a i opstanak, do sada uglavnom tekao spontano i neorganizirano.

VIJESTI.BA: Kakva je trenutno saradnja sa Sarajevom i Banjalukom, a šta očekujete u budućnosti, budući da smo ušli u predizbornu godinu?

DURAKOVIĆ: Ja često kažem da je Srebrenica  ničija, a razlog tome je što je jedina opština u RS-u koja ima načelnika Bošnjaka i većinu u Skupštini.  Zato nas Banja Luka ne voli, a samo zato što smo u RS-u, Sarajevo nas ne smatra svojim. Tako da smo osuđeni i prepušteni sami sebi.

Nažalost, zbog sveukupnog stanja u zemlji, ne postoji neka posebna saradnja niti sa Sarajevom niti sa Banja Lukom. Sarajevo ću jednim dijelom opravdati jer apsolutno ništa ne funkcioniše i vjerovatno baveći se svojim problemima, Srebrenicu su i zaboravili. Nadam se da će se to stanje promijeniti i da ćemo se vratiti nekadašnjem odnosu. 

Što se tiče Banja Luke, imamo apsolutno ignoriranje, a razloge sam već pomenuo, ničim ne pokazuju da sam u krivu. Naravno, tendencija svih nas u Srebrenici je da popravljamo odnose sa svima, Sarajevom i Banja Lukom, naravno ne po svaku cijenu a posebno ne onu da se predamo na milost i nemilost Milorada Dodika koji se jasno opredijelio šta bi s nama da za to ima priliku. Zakon o prebivalištu i mnogi drugi to potvrđuju.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime