Duljević: ‘Prihvatamo suživot ali uz pravilnik o suživotu’

0
9

Sarajevo  ̶  U vremenu bošnjačkog buđenja, osnivanja od nacionalne važnosti bošnjačkih institucija i pokretanje brojnih projekata i aktivnosti zarad ujedinjavanja Bošnjaka širom svijeta i ostvarivanja slobode i prava koja su im uskraćivana, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije, Hako Duljević govorio je na temu “Važnost organiziranja Bošnjaka” na tribini koju je organiziralo Omladinsko udruženje „Tempo”.

“Nama, Bošnjacima je životni prostor otet, i svakog dana sve manji. Nemajući vlastitu nacionalnu državu, prinuđeni smo živjeti u nekoliko država koje svako naziva kako hoće, i čije simbole, himnu, grb, zastavu, granice, ustavno rješenje određuje kako hoće, te nas određuje neopredijeljenim, ili Hrvatima i Srbima islamske vjeroispovijesti, muslimanima sa malim “m” ili velikim “M”, istakao je Duljević.

Duljević je upozorio da Bošnjacima podmeću separatizam oni koji su oteli tuđi teritorij i proglasili ga svojim. “ Nije mi poznati da su Bošnjaci bilo kada i bilo kome oteli pedalj zemlje, a zamislite da su Bošnjaci čitavu jednu armadu tenkova, topova i aviona odvezli pored Kragujevca ili na nekom beogradskom Trebeviću I četiri godine im gađali čaršiju?! Šta bi se desilo?! Zar nam treba prva granata pasti da kažemo kako je to greška, a potom i druga za koju ćemo reći da će sada međunarodna zajednica to riješiti.”

Povodom česte osude vjerskih lica koji reagiraju na politička dešavanja, Duljević je kazao: “Zamislite da kažemo da je Bosna pripada Bošnjacima, pravoslavcima i katolicima pa da mi Bošnjaci budemo narod koji konstituira državu, a da oni budu vjerska skupina koju zastupaju samo popovi čija prava brane samo kroz crkvu, a kada počnu govoriti njima u prilog mi ćemo reći da se sad i popovi miješaju u politiku. Pritom, obezbijedit ćemo ima sva manjinska prava, ali samo na papiru. Da li bi onda pristali na suživot sa nama, kao što mi sad imamo suživot sa njima?!”

“Svakako da sam za suživot, ali za suživot uz pravilnik u kojem je jasno definirano ko smo, šta smo, kakva su naša prava, i u kojem smo svi jednaki, jer mi ne želimo više nego što drugi imaju.”

Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije, Hako Duljević smatra da nejedinstvo nije produkt naše neizgrađenosti, već produkt porobljenosti.

Zbog toga Duljević naglašava: “Za Bošnjake izlaz predstavlja izgradnja institucija i okupljanje elite, jer su upravo našu elitu zarobljavali u logore, a institucije nam rušili. Procesi “Istraga poturica”, “Cazinska buna”, Limska dolina” i drugi slučajevi na području Podrinja kao i procesi u Sandžaku krajem 1944. godine kada su navodno partizani  strijeljali 2300 Bošnjaka Sandžaka u roku od 2 mjeseca, potvrđuju da je jedno od rješenja okupljanje bošnjačke elite. Tada su ubijali najimućnije, najpismenije, i najuglednije Bošnjake, i time uništili ideju, plan, slogu koja može voditi napretku, afirmaciji i slobodi.”

“Istovremeno su nam ukidali institucije. Od Drugog svjetskog rata, sveli su nas samo na Islamsku zajednicu koja nama i pripada. Međutim, i da je najorganiziranija, po svojoj prirodi ne može rješavati sve naše probleme. Razmišljajući u skladu sa navedenim, osnovan je Svjetski bošnjački kongres koji nije konkurencija Islamskoj zajednici niti derogira bilo koju instancu ove države. SBK je krovna organizacija koja će promovirati bošnjaštvo širom svijeta, i ne robujući granicama Bosne i Hercegovine već punopravno tretirati sve Bošnjake diljem svijeta.”, kazao je Hako Duljević.

Izgrađivanjem institucija shodno potrebama Bošnjaka, ili institucija koje i drugi narodi imaju Bošnjaci  čuvaju, jačaju, grade i brane Bosnu kao državu, a pored toga čuvaju i Islamsku zajednicu.

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime