Dukić: Spriječićemo postavljanje spomen-obilježja na Manjači

0
6

slikacPodrinje – Savez logoraša Republike Srpske fizički će spriječiti postavljanje spomen-obilježja na platou vojnog kompleksa Manjača, ukoliko Ministarstvo odbrane BiH pozitivno odgovori na tu inicijativu logoraša iz Federacije BiH.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, rekao je da Savez logoraša neće dozvoliti takve stvari, jer ni njima nije bilo dozvoljeno da postave spomen-obilježje na mjestu bivše Kasarne “Viktor Bubanj” u Sarajevu, koja je tokom posljednjeg rata bila logor za Srbe.

“Nećemo im dozvoliti ni da dođu na Manjaču, a ne nešto drugo. Ne znamo šta hoće iz Federacije BiH, kad znaju da nema tog zakona na nivou BiH”, upozorio je Dukić.

On kaže da je Savez logoraša strahovito razočaran izjavama pojedinih ministara, među kojima i ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, koji će, kako je rekao, na perfidan način pokušati da na Manjači postavi spomen-obilježje.

“Ne znam zašto visoki predstavnik, takođe, ne dozvoljava postavljanje krsta na Zlatištu, kod Sarajeva. To su sve stvari koje ponovo komplikuju život građana i samih logoraša u takozvanoj BiH”, rekao je Dukić.

On je istakao da neće biti dozvoljeno postavljanje spomen-obilježja na Manjači i podsjetio na slučaj s nelegalnim stavljanjem spornog natpisa “genocid” na spomeniku u Višegradu, koji je na kraju uklonjen.

“Oni ne znaju ni šta je genocid, ni šta je rat, a to stavljaju. Ovaj put sigurno neće”, rekao je Dukić.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić razgovarao je danas s predstavnicima Saveza logoraša u FBiH o inicijativi za postavljanje spomen-ploče na platou vojnog kompleksa Manjača i obećao da će se lično zauzeti da zahtjevi ove organizacije budu riješeni pozitivno.

 

 (nezavisne.com)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime