Husejinović: Državni tužilac tražio je da optužim Orića kako oni ne bi optužili mene!

0
1

56cc1ad3-5ce8-46b9-9421-5efc0a0a0a64-alija-husejinovic-718x446

Tuzla, Srebrenica – Da su udruženja žrtava genocida iz Srebrenice s pravom reagirala na sve češće slučajeve pritisaka na Podrinjce da svjedoče protiv Bošnjaka kojima se sudi u Sudu BiH, potvrdio nam je i Alija Husejinović iz Konjević-Polja, koji trenutno živi u Tuzli.

On kaže da je u Ugljeviku imao susret s državnim tužiocem (ime poznato redakciji), koji je tražio od njega da svjedoči protiv Nasera Orića, a zauzvrat on ne bi bio procesuiran za optužbe koje se njemu, navodno, stavljaju na teret.

Husejinović je u razgovoru za naš list izjavio da je on jedna od osoba od kojih je traženo da svjedoči protiv Nasera Orića u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH.

Pozvan telefonom

– Bilo je to, mislim, prije dvadesetak dana. Telefonom me kontaktirao nepoznat čovjek, ne mogu se sjetiti da li se predstavio, ali me, nakon što sam mu potvrdio da sam to ja, upitao mogu li doći u Ugljevik, jer tužilac Tužilaštva BiH želi sa mnom razgovarati. Zainteresiralo me šta je to i odlučio sam otići u Ugljevik. Zakazali smo susret pred supermarketom “Bingo” u Ugljeviku – prisjeća se Husejinović.

U zakazano vrijeme, navodi, stigao je u Ugljevik, gdje ga je u malom kafiću u sklopu “Binga” sačekao čovjek koji mu se predstavio kao tužilac u slučaju Nasera Orića.

– Rukovali smo se i on mi je odmah kazao šta želi od mene. Bio je direktan. Tražio je da svjedočim protiv Orića, a da ću ja onda imati zaštitu od optužbi za nekakvih pet ubistava u Kravici koja se, navodno, meni stavljaju na teret. Odmah sam mu odgovorio da ja nemam šta da svjedočim, a on i Tužilaštvo BiH, ako imaju bilo kakve dokaze protiv mene, neka me gone. Nije ništa drugo od mene tražio niti me ucjenjivao, ali mi je, kada sam ustao, kazao da ćemo se, vjerovatno, ponovo službeno sresti – ispričao nam je Husejinović.

Drugi slučajevi

On ističe da zna još neke ljude koji su, slično njemu, pozivani da svjedoče u slučaju Orića te da je čuo da je jedan od tih, izuzetno sumnjivog morala i biografije, pristao na uvjete koje mu je Tužilaštvo ponudilo. Radi se o čovjeku iz Bratunca poznatom po činjenju raznih krivičnih djela.

U vrijeme događaja u Kravici ja sam već bio u Tuzli

– Izgleda da tužilac nije znao da sam se ja, kada je bio okršaj u Kravici, već nalazio u Tuzli. Poznato je da sam 27. decembra 1992. godine s jednim rođakom pješice prešao neprijateljske linije i stigao u Tuzlu, gdje sam odmah stupio u redove Armije RBiH. Inače, o razgovoru s tužiocem obavijestio sam Orićevu odbranu, Sud i Tužilaštvo BiH – navodi Husejinović.

Autor: A. HADŽIĆ

(avaz.ba/istocnabosna.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime