Državni službenici, od kojih su neki dobili i više od 20.000 KM, morat će vratiti novac!

0
9

SKANDAL Državni službenici, od kojih su neki dobili i više od 20.000 KM, morat će vratiti novac!

Mostar – Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koja jedina u Federaciji BiH radi u starom sazivu, ovih dana potresa svojevrstan skandal u vezi s naknadama za rad u komisijama za koje je, uprkos obustavi iz decembra 2013. godine koju je naložio ministar finansija Samir Hadžihusejnović (SDP), iz kantonalne kase isplaćeno skoro milion maraka! 

Prava drama

No, prava drama se dogodila dan nakon isplate, 24. avgusta, kada je stigla presuda Općinskog suda Mostar, a po upravnom sporu koji je pokrenuo ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Semin Borić (SDA) protiv rješenja Ministarstva finansija, čija je tužba odbijena i gdje je Sud utvrdio da članovi komisija nemaju pravo na naknadu!

Ova sudska odluka je ohrabrila Hadžihusejnovića da zatraži povrat novca, i to najprije od Borićevog ministarstva, koje je i dobilo najveći dio kolača u ovoj priči. Tako će pojedini državni službenici koji su u svoje džepove ovih dana utrpali više od 20.000 KM za rad u komisijama u 2013. i 2014. godini, izgleda, morati vratiti novac u budžetsku kasu.

Potvrdio nam je to Hadžihusejnović, koji je, upitan da nam odgovori zašto nije ostao dosljedan svojoj odluci o obustavi isplata za rad u komisijama, a u čemu je, svojedobno, imao podršku tadašnjeg kantonalnog premijera Denisa Lasića (HDZ BiH), kazao da “više nije mogao istrpjeti pritiske koji su dolazili od onih koji su baštinili taj novac”.

– Dobio sam pravnu satisfakciju i sad kreće pravna bitka Ministarstva finansija sa svima. Ministar Stjepan Krasić (HDZ BiH) je stao iza mene i obavijestili smo o svemu Skupštinu, tako da očekujem i njihovo očitovanje jer ovo, stvarno, nema smisla. Naravno, ja nisam protiv komisija, određene komisije moraju postojati, ali ne mogu ljudi koji rade u Kantonu u toku radnog vremena raditi u komisijama, i to poslove koji su im u opisu radnog mjesta i za koje primaju plaću – ogorčen je Hadžihusejnović.

Uvesti red

Krasić, koji obavlja dužnost predsjednika Vlade do imenovanja nove, potvrdio nam je, također, da se situacija s isplatom naknada mijenja zbog sudske odluke.

– U svakom slučaju to je područje u koje treba uvesti red – od broja komisija, njihovog sastava, komisija koje su potrebne, a koje ne, razine stručnosti… – kazao je Krasić.

Hadžihusejnović: To je jedna kasta!

– To je, kako ih ja zovem, jedna kasta budžetskih korisnika i to sam rekao na posljednjoj sjednici Vlade. Nisu, dakle, ministri ti koji odlučuju, već ta kasta, koja je na razne stranačke uplive ušla u Kanton i otuđila se od stranaka. Sudeći prema komisiji za kategorizaciju objekata, ispade da smo u Floridi ili Majamiju koliko je hotela. I sve se to radi u toku radnog vremena, državnim autom, državnim gorivom i još im se daju enormne naknade za to – ustvrdio je Hadžihusejnović.

Zakonom propisane komisije

Prema našim informacijama, mnogi skupštinski zastupnici će na prvoj narednoj sjednici zatražiti detaljnu informaciju i poduzimanje mjera protiv odgovornih. Mnogi su mišljenja da Ministarstvo finansija nije trebalo obustavljati one komisije koje su propisane zakonom, kao što su nezavisni odbor za izbor i imenovanje policijskog komesara, policijski odbor za žalbe, javni žalbeni biro te slične.

(avaz.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime