Državni poslanici usvojili zaključak za suspenziju Nikole Špirića iz Komisije za nadzor nad OSA-om

0
3

Sarajevo – Nakon cjelodnevne rasprave u Predstavničkom domu Parlamenta BiH poslanici su podržali prijedlog SDS-a i usvojili zaključak kojim je zatraženo od Komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) da privremeno suspenduju predsjednika te komisije Nikolu Špirića.

Predloženo je da se Nikola Špirić suspenduje do hitnog izjašnjenja Zajedničke komisije o medijskim navodima da je počinio krivotvorenje zaključaka tog tijela.

Također, usvojen je i zaključak kojim se od Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH zahtijeva da Predstavničkom domu dostavi informaciju o tome da li je predsjedavajući komisije Špirić uputio OSA- i BiH zaključke koje Zajednička komisija nije usvojila.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma brojni poslanici Špirića su optužili i da aje počinio krivično djelo falsifikovanjem zaključaka sa sjednice Komisije za nadzor nad OSA-om, što su potvrdili i neki drugi članovi komisije.

Tako je član Sadik Ahmetović kazao da zaključke koje je Špirić proslijedio rukovodiocima OSA-e sa zahtjevima za daljnje postupanje, nikada nisu usvojeni u takvom obliku.

“Poštovani, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH je na svojoj 15. sjednici započetoj 7. marta 2017. godine, nastavljenoj 5. aprila 2017., a okončanoj 25. aprila 2017. godine, razmatrala i tim povodom usvojila sljedeće zaključke”, napisao je Špirić te priložio zaključke koji nikad nisu usvojeni.

Uglavnom, u okviru prvog izmišljenog zaključka, Špirić naređuje glavnom inspektoru (ne generalnom direktoru OSA-e) Damiru Bevandi da istraži da li je bilo proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta “Ušće” (povjerljiva dokumentacija OSA-e koja se odnosila na praćenje srbijanskih kriminalaca u BiH).

Osim ovog izmišljenog zaključka Špirić dodaje još jedan nepostojeći. I opet je zadužio Damira Bevandu da istraži i komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju “povodom predstavke M.T.”. Iz istrage je ponovo izostavljen generalni direktor OSA-e.

Kada je riječ o zaključku koji se odnosi na sukob Bevande i Mehmedagića, Špirić konstatuje da komisija o tom pitanju nije odlučivala.

/klix/


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime