Državna ministarstva dobila zaduženja: Izbjeglice iz Sirije u BiH će biti smještene u kasarne

0
5

epa04879985 Refugees rest inside a sports hall at a police 'Bearbeitungsstrasse' (lit. processing line) for refugees as they wait for their details to be taken in Deggendorf, Germany, 11 August 2015.  EPA/PETER KNEFFEL  EPA/PETER KNEFFEL

BIH – Vijeće ministara BiH upoznato je s Izvještajem sa sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s predstavnicima Tužilaštva BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Uprave za indirektno oporezivanje i entitetskih ministarstava unutaršnjih poslova, održanog 10. septembra ove godine u vezi sa sigurnosnim aspektom moguće izbjegličke krize i dolaska izbjeglica na teritoriju BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da odmah pripremi akt kojim će Koordinacionom odboru za pitanje migracija biti dodata nadležnost glavnog operativnog štaba za pitanje migracija. Kada Kooordinacioni odbor zasjeda u funkciji štaba, u njegov sastav ulaze šefovi štabova sa nivoa entiteta. Nadležnost, obaveze i odgovornosti štaba će biti regulisani posebnim aktom koji, na prijedlog ministra sigurnosti, donosi Vijeće ministara BiH.

Zadužuju se Ministarstvo sigurnosti, odnosno Služba za poslove sa strancima da hitno  analiziraju i po potrebi predlože na usvajanje Vijeću ministara unapređenje propisa i  procedura prijema izbjeglica, s ciljem pravovremene tehničke i administrativne odgovornosti nadležnih službi i institucija za adekvatno registriranje izbjeglica.

Zaduženo je Ministarstvo odbrane BiH da, na osnovu zahtjeva koji će odmah uputiti Ministarstvo sigurnosti BiH, a koji će obavezno sadržavati moguću rutu kretanja izbjeglica prema BiH, kao i očekivani broj i dužinu boravka u BiH, izvrši hitnu identifikaciju objekata neperspektivne vojne imovine koji mogu biti stavljeni u privremenu funkciju prihvata i smještaja izbjeglica. Glavni operativni štab na nivou BiH će u saradnji sa entitetskim štabovima definirati i realizirati mjere privremenog preuzimanja objekata – kasarni za smještaj izbjeglica.

Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da, u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama obavi sve potrebne pripreme i da izvijesti Vijeće ministara BiH o trenutnim i potrebnim kapacitetima u smislu smještaja, hrane i zbrinjavanja migranata, te da predloži rješenja za realizaciju ove obaveze.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će pratiti i redovno izvještavati Vijeće ministara BiH o stavovima EU u vezi sa migrantskom krizom i situacijom u zemljama na Zapadnom Balkanu sa osvrtom na BiH, a u vezi sa mogućim zadacima, očekivanjima ili planovima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime