Država ne odobrava milionske investicije

0
73

download (1)Sarajevo – Osim kasarne “Jajce”, koja je, zbog izuzetne athitektonske vrijednosti, proglašena kulturno-historijskim spomenikom, u sarajevskoj općini Stari Grad još su dva zapuštena vojna kompleksa – kasarne “Mustafa Hajrulahović Talijan” na Zmajevcu i kasarna u Faletićima.

Iako su na ove atraktivne lokacije u blizini centra bh. prijestonice oko bacili ozbiljni investitori iz Evrope i arapskih zemalja, zbog bosanskih apsurda i nemogućnosti dogovora na višim nivoima vlasti, objekti nastavljaju propadati.

Oaza zelenila

Ulazak u kasaranu Jajce, koja sada nosi naziv po heroju Safetu Hadžiću, strogo je zabranjen, prije svega zbog sigurnosnih razloga. Od veleljepnog objekta koji se prostirao na skoro 9.000 kvadrata, danas su ostali samo ruševine i poneki zid, koji, uprkos oronulosti, svjedoči o nekadašnjoj raskoši najsloženijeg vojnog objekta u BiH iz perioda austrougarske vladavine.

U sličnom stanju je i kasarna “Mustafa Hajrulahović Talijan” na Zmajevcu. Ogromni vojni kompleks, opasan borovima i čempresima, nalazi se na popularnom sarajevskom vidikovcu, s kojeg se pruža pogled na grad. U središtu je poprilično očuvana kamena kula, a na osnovu bajkovitog ambijenta, može se naslutiti njen nekadašnji sjaj. Kasarna je data na privremeno korištenje Udruženju “Zelene beretke”, čiji članovi, onoliko koliko su u mogućnosti, pokušavaju očuvati kompleks od daljnjeg propadanja.

U najlošijem stanju je kasarna u Faletićima. Objekti koji su se prostirali na čak 180 dunuma, uglavnom su sravnjeni sa zemljom ili su, u najboljem slučaju, od njih ostale samo betonske konstrukcije koje govore o nekadašnjoj grandioznosti objekta smještenog u prirodnom ambijentu sarajevske oaze zelenila. Dio je dat na korištenje Udruženju za zaštitu životinja “Help Animals”, koje na tom prostoru ima prihvatilište za pse.

Garant iz Dejtona

Prepreku u namjerama Općine i potencijalnih investitora da atraktivne komplekse koje je odavno nagrizao zub vremena, adaptiraju u eskluzivne hotele, eko-sela i slične turističke komplekse… predstavlja neriješen status vojne imovine na državnom nivou.

Uprkos brojnim idejama i konkretnim ponudama investitora, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad, kaže da su lokalnoj zajednici svezane ruke.

– Do sada smo najmanje šest-sedam puta putem nadležnih službi preko Predsjedništva BiH insistirali na tome da se u parlamentarnu proceduru stavi odluka o vraćanju tih kasarni Općini Stari Grad s obzirom na to da se radi o neperspektivnoj vojnoj imovini. Osim toga, čak i da su perspektivni, ovi objekti ne mogu više biti vojni, jer se nalaze u zoni od 800 metara od entitetske linije, a što je definirano Dejtonskim sporazumom – kazao nam je Hadžibajrić, potcrtavajući da su to sasvim jasni argumenti da ovi objekti, konačno, budu prebačeni u nadležnost Općine.

U tom slučaju, kaže on, lokalna vlast poduzela bi sve korake da se objekti renoviraju i adaptiraju, čime bi se u državu investirale destine miliona maraka, bila bi angažirana domaća građevinska operativa, a nakon toga, u obnovljenim objektima bilo bi osigurano i 300-400 novih radna mjesta.

– Meni se do sada javilo najmanje sedam-osam investitora iz Belgije, Njemačke, Turske, Katara, Emirata… koji su spremni uložiti novac u ove objekte. No, ne možemo realizirati projekte, jer nemamo ni pravo raspolaganja, a kamoli nešto drugo – zaključuje Hadžibajrić.

 

Ristić: Želimo kupiti dio kasarne

 

 

 

Da zainteresiranost za otkup objekata itekako postoji, potvrdila nam je i Gordana Ristić, predsjednica Udruženja “Help Animals”, koje u dijelu kasarne u Faletićima ima prihvatilište za pse. Kako nam je kazala, već 12 godina koriste skoro četiri dunuma zemlje u ovom kompleksu i zainteresirani su i za otkup.

– Organizacije iz inozemstva s kojima sarađujemo, spremne su nam pomoći u kupovini, ali zbog neriješenog statusa ove imovine, to sada nije moguće. Šteta je da ovakvi objekti propadaju – kazala nam je Ristić.

 

Hoteli i eko-sela

Hadžibajrić je podsjetio da je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, saudijski princ El-Valid bin Talal bin Abdulaziz el-Saud prije nekoliko godina imao veoma ozbiljne planove o investiranju u kasarnu Jajce, koju je namjeravao preurediti u luksuzni hotel.

– S obzirom na to da je kasarna kulturno-historijski spomenik i da eksterijer mora biti obnovljen u izvornom obliku, to bi bila investicija od najmanje 30 miliona eura. U Faletićima se, također, mogu napraviti dva-tri manja hotela, eko-selo. Isti je slučaj i s kasarnom na Zmajevcu, koja je poprilično dobro očuvana, a na izuzetnoj je lokaciji – kaže Hadžibajrić.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime