Drveni otpad iz Maglaja će se “šredirati” u namjenskim spalionicama

0
9

maglajMaglaj – Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona odlučio je da tri postrojenja za prečišćavanje vode, koja su grant Kraljevine Švedske, budu raspoređena u ugroženim područjima na područje općina Zenica, Olovo i Tešanj.

Također, Kantonalni štab odlučio je da se u skladu sa sigurnim  i ekološkim načinima uklanjanja otpada, iz Maglaja sav drveni otpad, stabla i namještaj, obradi u postupku tzv. “šrediranja” i pretvaranja u biomasu, nakon čega će biti spaljivan u namjenskim spalionicama.

Kad je u pitanju organski otpad, primjenit će se postupak kojim će se zaštiti okolina, a istodobno i efikasno očistiti grad  od te vrste otpada.

Štab je odobrio zahtjev Općine Zenica za isporuku prehrambenih namirnica iz Kantonalne direkcije robnih rezervi, kao i zahtjev Općine Maglaj za dodatnim količinama goriva.

Osim toga, u ovom kantonu su na osposobljavanja putnih komunikacija nastavljeni radovi na izgradnji tri alternativna pravca na području Željeznog polja, kao i radovi na podizanju privremenog mosta na putnom pravcu Zavidovići – Olovo.

Svi timovi zaduženi za praćenje zdravstvene i higijensko-epidemiološke situacije i dalje su na terenu, kao i veterinarske ekipe koje prate situaciju na ugroženim područjima. Geološki timovi nadgledaju klizišta, a ugroženom stanovništvu redovno se dostavlja hrana i lijekovi.

Najavljeno zaprašivanje rizičnih područja protiv komaraca, koje je najavio federalni Zavod za javno zdravstvo, odgođeno je do daljnjeg zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

(ekapija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime