Druženje bez predrasuda u Goraždu: Kamp spojio vršnjake iz 12 škola oba bh. entiteta

0
12
Koliko je međuentitetsko kampovanje na Sadbi zbližilo vršnjake različitih etnosa i vjerskih tradicija, te kakvu je pažnju privukao ovaj projekat pokazuje i prisustvo donatora i prijatelja na otvaranju jubilarnog desetog druženja učenika.

Veliku podršku projektu pružaju brojne međunarodne organizacije prije svega OSCE-kancelarija Foča, te Američka ambasada koja će, kako je istaknuto i dalje podržavati ove i slične aktivnosti a organizatori kampa najvećim uspjehom ovog projekta smatraju izgrađeno povjerenje među djecom.

“Kamp ima tradiciju a djeca koja su dolazila prvih godina ovdje danas se zapošljavaju u našoj goraždanskoj privredi i to je uspjeh našeg projekta. Glavni cilj nam je da se prestane sa retorikom mržnje i stvori povjerenje, prijateljstvo i razumijevanje, a sve to će doprinijeti boljem životu sutra”, kaže Husein Halilović, predsjednik Udruženja “Pomoć djeci Balkana”.

Nova prijateljstva su sklopljena već na početku kampovanja.

“Već prvog dana smo postali prijateljili. Odlično se razumijemo, naše su priče i naša interesovanja vrlo bliski. Neki od nas su se već ranije susretali na sličnim programima. Mislim da je najveća vrijednost ovog kampa stvaranje naših prijateljsava”, kaže Ljiljana Kovačević, učenica OŠ “Jovan Dučić” Čajniče.

Asim Tukić, učenik OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija” iz Goražda kaže da mu kampovanje pruža priliku da upozna vršnjake iz škola u Republici Srpskoj koje možda nikada ne bi sreo.

“Učimo jedni o drugima, postajemo bogatiji za nova znanja i nova prijateljstva, što je važno za naše odrastanje i naše uključivanje u društvo. A kada se kamp završi, trebamo nastaviti da se družimo, recimo vikendom, u našim gradovima”, mišljenja je Asim.

U kampu od danas borave djevojčice i dječaci iz šest osnovnih škola BPK Goražde i njihovi vršnjaci iz šest osnovnih škola iz Republike Srpske – Foče, Čajniča, Rudog, Višegrada i škole u Štrpcima.

“Mi smo svjesni da živimo u jednom društvu koje je poslije rata dosta pocjepano i te posljedice osjećamo i danas. BiH pokušava pronaći ključ za saradnju koji će doprinijeti prosperitetu ovoj državi, a mislim da je na ovim generacijama taj teret. Na nama je da im obezbjedimo uslove kako bi uspjeli ovu zemlju izvesti na pravi put, a historija će pokazati koliko je ko uspio u tome”, poručio je Emir Oković, premijer BPK Goražde kojem je pripala čast da otvori kamp.

Podršku projektu međuentitetskog druženja pružili su i predstavnici gradske uprave Goražda, međureligijskog vijeća i drugi. Učesnici kampa su posjetiteljima svečanog otvaranja demonstrirali kako on nije samo revijalnog već i edukativnog karaktera te da već posjeduju znanja koja će ih sustra učiniti poželjnim kadrovima na tržištu rada, ali i da se za prijateljstvo, druženje i pjesmu uvijek može naći vremena.

Ovaj jedinstveni projekat u proteklih devet godina spojio je više stotina učenika i omogućio im da kroz brojne edukativne i zabavne programe razvijaju prijateljstva te razgovaraju o uzrocima i načinima prevazilaženja predrasuda, za razvijanje novih programa koji će snažnije povezivati mlade u ovom dijelu BiH.

(klix.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime