Društveni aktivizam opštinskog tima Prosvjetitelj Lukavac i džemata Turija

0
1

download (1)Lukavac – Udruženje Prosvjetitelj – Muallim sa svojim odjeljenjima širom zemaljske kugle, kroz svoje sektore djelovanja, svakodnevno svjedoči razumijevanje ibadeta u pravom smislu riječi. Dok mnogi muslimani ibadet shvataju kao cilj, ovo Udruženje kroz primjere svoga djelovanja prezentuje islam u njegovoj originalnoj slici.

U vremenu kada je velika umjetnost potaknuti ljude na sudjelovanje u društveno korisnim poslovima, bez materijalne nadoknade, nosioci ideje Prosvjetitelj-Muallim, zahvaljujući konzistentnosti u radu, moralnom kredibilitetu, altruističko – volonterskom mentalitetu, otvorenosti prema svim ljudima sa različitim personalnim kapacitetima,   u liderskom stilu su uspjeli okupiti veliki broj simpatizera, vanjskih saradnika a najviše aktivnih sudionika. Uz pomoć sistemsko- strateškog pristupa, osnivač Udruženja ,,Prosvjetitelj” Mehdin Jakubović je zahvaljujući svojoj harizmi animirao i džematlije džemata Turija koji su dana 2.2. 2015. godine uzeli aktivno učešće u realizaciji humanitarne akcije na području džemata Turija.

Naime, dana 01.02. 2015. godine opštinski tim Prosvjetitelj Lukavac je odobrio 1000 km pomoći za deset najugroženijih porodica sa područja džemata Turija. Lokalni imam Tarik ef. Trapo je u saradnji sa vjeroučiteljem Nihadom Salihovićem napravio analizu stanja socijalno najugroženijih porodica u ovom džematu. Shodno tome je detektovano 26 domaćinstava, od kojih je u najuži izbor najugroženijih uvršteno 10 porodica. Zahvaljujući džematlijama Turije kao i donatorima iz dijaspore, materijalnom pomoći je obuhvaćeno još šest porodica. To nas navodi na zaključak da je u kratkom vremenu jednokratnom pomoći u materijalnim sredstvima obuhvaćeno ukupno šesnaest domaćinstava.

Shodno tome, pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže u realizaciji pomoći i preostalim porodicama utvrđenim analizom stanja ma terenu. Naime, ustanovljeno je da su u velikoj potrebi i sljedeći nosioci porodica; Mirso Džaferović, Aladin Hrvanović, Korlatović Muhammed, Burgić Edin, Mešanović Azem, Mešanović Adem, Mešanović Izet i Musić Amir.

Rukovodeći se hadisom Muhammeda, a.s., ,,Nije dobročinitelj prema svome komšiji onaj koji zanoći sit i zadovoljan, a njegov komšija gladan”, Udruženje ,,Prosvjetitelj – Muallim” i džematlije Turije će, ako Bog da, zadržati kontinuitet na putu činjenja dobra. Nadamo se da će ove humanitarne aktivnosti djelovati poticajno i na ostale pojedince, grupe i Udruženja kako bi smo svi zajedno dali svoj doprinos u kreiranju ambijenta boljeg življenja.

(prosvetitelj-muallim)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime