Dreger-četa jame Raspotočje RMU Zenica: Želja da se pomogne kolegama nadvlada osjećaj straha

0
23

dreger-ceta-jame-raspotocje-rmu-zenica-zelja-da-se-pomogne-kolegama-nadvlada-osjecaj-straha12_2015_09_04

Zenica – Četvrti septembar 2014. godine mnogi će građani Bosne i Hercegovine pamtiti po strašnoj rudarskoj nesreći koja se desila u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici. Tog dana je, u drugoj smjeni nakon gorskog udara u jami ostalo zatočeno ukupno 34 rudara.

Od tog broja njih 29 je uspjelo nakon spasilačke akcije izači ponovo na površinu, oko dvadeset sati kasnije, vrativši se svojim kućama. Hajrudin Brdarac, Fejzo Isaković, Fahir Halać, Mehemed Dizdarević i Mehmedalija Halilović izgubili su živote u jami Raspotočje, zarađujući rudarski “hljeb sa sedam kora“, kako ga mnogi nazivaju zbog opasnosti i težine posla.

Ekipa koja je prva krenula da pomogne kolegama zatočenim u jami je četa za spašavanje, tzv. “dreger-četa“, koju čine rudari zaposleni u svakoj od jama rudnika. – Četa za spašavanje broji oko 45 članova” Ekipa Anadolu Agency posjetila je jamu Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica godinu dana nakon nesreće i razgovarala sa upravnikom jame Raspotočje, Nurgojazom Bajramalijem, koji je ujedno i starješina dreger-čete pri jami Raspotočje. “Dreger-četa, odnosno četa za spašavanje broji oko 45 članova, počevši od starješine, zamjenika starješine, vođa ekipa za spašavanje do samih članova čete za spašavanje, a po struci je čine obučeni radnici, inženjerski kadar kao i tehničko i nadzorno osoblje. Svi članovi čete su u svakom momentu spremni da odgovore na izazove podstavljene pred njima“, kaže Bajramali. Četa za spašavanje koja djeluje pri jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici prošle godine, netom prije same nesreće u ovoj jami dobila je nove aparate, “Draeger BG4“ koji radi na izolirajućem dejstvu, što omogućava rad članovima dreger-čete u atmosferi bez kisika. “Ovaj aparat nam daje autonomnost od četiri sata rada u bilo kakvoj sredini, bila ona zatrovana ili ne, tako da možemo pristupiti odmah prvenstveno spašavanju ljudskih života, a nakon toga i spašavati opremu ukoliko možemo“, nastavlja Bajramali.

Ne razmišlja se o osjećajima nakon poziva za pomoć –  Dreger-četa odgovorila je na nesreću u jami Raspotočje u rekordnom vremenu, napominje Bajramali, a prve korake napravili su članovi dreger-čete koji su se u tom trenutku nalazili u jami, na redovnim zadacima. Članovi spasilačke čete osposobili su neke od jamskih prostorija urušenih gorskim udarom, te javili ključne informacije o stanju u jami drugim članovima čete koji su se nalazili vani. Bajramali govori da članovi čete za spašavanje ne razmišljaju previše o osjećajima pred silazak u jamu ukoliko je dreger-četa pozvana.

Prema riječima Bajramalija, strah postoji, ali želja da se spase kolege kao i osjećaj odgovornosti nadvladaju osjećaj straha i dreger-četa u kratkom vremenskom periodu silazi u jamu. Kada se prošle godine desila nesreća, članovi čete za spašavanje kopali su oko 20 sati kako bi došli do kolega zarobljenih nekoliko stotina metara pod zemljom. Ono što je dreger-četi preostalo je samo da naporno kopamo tih nekih dvadesetak sati kroz skoro nemoguće uslove, kroz profile koji su onemogućavali da ljudsko tijelo uopće prođe, dok nismo uspostavili fizički kontakt sa zarobljenim rudarima. I oni su dosta toga otklonili kako bi što prije izašli i nakon nekih 22 sata su izašli vani i akcija spašavanja je bila uspješna“, kaže Bajramali. – Obuka za članove – Zenica ima centralnu stanicu za spašavanje u kojoj se obučavaju svi budući članovi čete za spašavanje. Obuka za člana dreger-čete traje 21 dan i podrazumijeva obuku u vidu teorije i prakse, od korištenja aparata za spašavanje, u slučaju rudnika o jamskim gasovima, postupcima spašavanja nakon čega komisija ispituje kandidata za člana čete za spašavanje.

S obzirom na fizički i psihički aspekt ovog posla, članovi dreger-čete imaju vježbe svaki mjesec koje im pomažu da ostanu spremni u svim aspektima, kao i redovne medicinske preglede svakih šest mjeseci kako bi bili sigurni da su svi članovi dreger-čete sposobni da učestvuju u akcijama spašavanja ukoliko je to potrebno.

(Tuzlanski.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime