Draganu Šekariću 14 godina zatvora za zločine u Višegradu

0
1

25503Višegrad   ̶  Sud Bosne i Hercegovine je Draganu Šekariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina.

Nakon skoro godinu suđenja, Sud BiH je Šekarića proglasio krivim da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od početka maja 1992. do jeseni iste godine ubijao, mučio, silovao i učestvovao u prisilnim nestancima na području Višegrada.

Navedeno je da je 1992. godine u naselju Kosovo Polje (općina Višegrad) silovao ženu, a staricu koja mu se obratila za pomoć ugurao je u zapaljenu kuću, potom je ubio pucajući iz pištolja.

Šekarić je oslobođen optužbe da je u logoru Uzamnica na području općine Višegrad tukao zatvorenike, da je učestvovao u progonu i ubistvu civila u Kokinu selu, općina Višegrad te da je sa Milanom Lukićem na području Dušća, opština Višegrad, opljačkao Džemaila Zukića i sa sinom ga odveo u nepoznato otkad im se gubi svaki trag.

Tužilaštvo BiH pokušalo je Šekarićevu krivicu dokazati saslušanjem 23 svjedoka, od kojih su neki bliži srodnici ubijenih.

Zaštićena svjedokinja S-6 je ranije ispričala je da su njeni roditelji ubijeni u Kokinom Selu kada je ona imala nepune dvije godine. Prema informacijama do kojih je došla, svjedokinja je rekla da joj je majka bila trudna u trenutku pogibije, 22. maja 1992. godine.

Suđenje Šekariću počelo je 24. marta prošle godine, a optuženi se od 6. oktobra nalazi u pritvoru.

Sud Bosne i Hercegovine 14. januara 2014. godine potvrdio je optužnicu kojom se optuženi Dragan Šekarić tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Šekariću je danas izrečena zatvorska kazna od 14 godina, a računa se i vrijeme provedeno u zatvoru od 6. oktobra 2014. godine.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime