Dr. Spahić: Gospodo zastupnici, Kruševica i Sutorina su uzurpirani od strane Crne Gore

1
23

maxresdefaultSarajevo – U povodu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja bi trebala biti održana u utorak, 24. novembra, na kojoj će se kao 89. tačka dnevnog reda glasati o ratifikaciju ugovora o granici Bosne i Hercegovine sa Crnom Gorom.

S obzirom da se radi o veoma važnom dijelu državne teritorije Kruševice i Sutorine i izlazu Bosne i Hercegovine na Jadransko more, gdje će zastupnici glasanjem pokazati ili vosoku svijest prema svakom pedlju državne terotorije ili otvorenu izdaju, zašta ih nisu glasali građani Bosne i Hercegovine. Univerzitetski profesor prof. dr. Muriz Spahić, predsjednik Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini uputio je otvoreno pismo zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u kojem piše:

 Poštovani zastupnici,

 Predstavnici Udruženje geografa u Bosni i Hercegovini aktivno prate proces o ratifikaciji granice naše države sa R. Crnom Gorom, posebno o geografskom prostoru katastarskih općina Kruševice i Sutorine, koji je historijsko-geografski još od Berlinskog kongresa neotuđiv teritorij Bosne i Hercegovine. U dosadašnjoj naučnoj analizi kartografskih činjenica potvrđeno je kako geografski teritorij Sutorine na krajnjem jugoistoku naše zemlje nedvojbeno pripada nama, što je analizirano i u načnom časopisu „Acta geographica Bosniae et Herzegovinae u br. 2 i Posebnom izdanju – Sutorina u izdavaštvu ovoga Udruženja, koja vam je dostavljena na Javnoj raspravi o istoj temi u Skupštini Bosne i Hercegovine, koja je održana gotovo prije godinu dana.

Javna rasprava nije negirala niti jednu našu naučnu činjenicu da bi se mogao odvijati proces suprotno interesima Bosne i Hercegovine. To je bio povod da se dva puta javljamo vama zastupnici i lično gospodi: Šefiku Džaferoviću,  predsjedavajućem Predstavničkog doma i Željku Komšiću, prdsjedavajućem Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma da ne dozvole proces ratifikacije granice bez katastarskih općina Kruševice i Sutorine, koje su uzurpirane od strane Crne Gore. Slične poruke u obliku dokaza o suverenosti Bosne i Hercegovine nad ovim geografskim prostorom dostavili smo i članovima Predsjedništva naše države.

 Udruženje geografa je obavijestilo i austrijskog predsjednika, pred kojim se parafirao sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Svi su ćutali, osim predsjednika Austrije, koji nas uvjeravao da Austrija pruža samo domaćinske usluge ove ceremonije, a da je na predstavnicima Bosne i Hercegovine ukupna odgovornost ustupanja teritorija.

 Geografi iz Udruženja ostali su zapanjeni činjenicom da je naša vlast odlučila da ustupi legitimni prostor Bosne i Hercegovine od 85,9 km², od čega je 5,45 km obalnog pojasa i time skrati našu granicu za 44,5 km, bez ijednog legitimnog dokaza da se taj prostor može ustupiti drugoj državi, što je planirano na sljedećem zasijedanju Parlamentarne skupštine, koja će se održati u vrijeme slavlja za Dan državnosti.

 Gospodo zastupnici probudite se; nećete imati vremena za kajanje, piše u pismu parlamentarcima koje je potpisao univerzitetski profesor prof. dr. Muriz Spahić, predsjednik Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini.

(Bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. “intelektualci” starog kova, generacije obrazovane u SFRJ je tako jadna i bijedna da nanosi jedan jadan plast i nekim svijetlijim tekovinama te drzave. 🙁

    Ovim hadaljima – bilo da su bosnjacki srpski ili hrvatski – da das kantu i lopatu da se igraju u pijesku bi se zavadili i porusili kule jedni drugima – a kamo li da im das nesto ozbiljnije u ruke! :/

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime