Dr. Pilav na Krugu 99: Moja tužba će izazvati još dublje probleme u BiH

0
27

Krug 99Sarajevo – U nedjelju, 22. decembra bit će pune četiri godine od kako je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio presudu u predmetu ”Sejdić- Finci protiv BiH”, mada ja smatram da su i Sejdić i Finci to uradili za Bosnu i Hercegovinu i za njen napredak, kazao je Jakob Finci.

Govoreći na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na temu “Etno politike protiv građanskih prava u BiH”, Finci je izrazio žaljenje što odluka u BiH još uvijek nije implementirana, te umjesto da se o njoj razgovara u Parlamentu BiH, koji treba da ju implementira, o odluci se razgovara “u raznim restoranima”.

“Počeli su i po Evropi da hodaju naši lideri političkih stranaka, koji su jednostavno kidnapovali donošenje ove odluke od Parlamenta. Oni šta god da odluče, ne mogu da implementiraju tu odluku, jer se ona mora implementirati u Parlamentu BiH. To što će se vjerovatno pod jakim evropskim pritiskom oni, ipak, nešto dogovoriti, nažalost ništa ne znači”, istakao je Finci.

Bosna i Hercegovina je jedina koja ima diskriminatorski Ustav u Evropi, kazala je profesorica Lada Sadiković, dodavši da, ako se na ovaj način bude rješavala presuda “Sejdić-Finci”, neće biti moguće implementirati ni ostalih 2.000 slučajeva koji se sada nalaze na sudu u Strasbourgu.

“Kažu nam da moramo govoriti jednim glasom. Ja tvrdim da ni Evropa ne govori jednim glasom. Veliki broj pripadnika evropske zajednice u posljednje vrijeme traži da se izvrši kompletna reforma Ustava. Međunarodna zajednica daje izjave da neće raditi tuđi posao. To bi bilo moguće samo onda ako se ukine Daytonski mirovni sporazum. A pošto ja nisam čula da se ukinuo, još uvijek postoji Aneks 10, još uvijek postoje obaveze visokog predstavnika da se direktno uključi u rješavanje ovog slučaja”, naglasila je Sadiković, dodavši da je temeljita i cjelovita reforma Ustava BiH jedini način za rješavanje ove i sličnih presuda.

Podsjetivši da je prije šest godina uputio tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu nakon Općih izbora 2006. godine, a zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak iz bh. etniteta Republike Srpske (RS) kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ratni hirurg iz Srebrenice, dr. Ilijaz Pilav je kazao kako njegova tužba još uvijek nije riješena.

Na neki način izvitoperio se pristup rješavanju nejednakopravnosti sviju na teritoriji cijele BiH, rekao je dr. Pilav, dodavši da je sad u prvi plan istaknuto da se riješe prava onih koji već imaju prava na određenoj teritoriji.

“Nisam siguran da nas u skorije vrijeme čeka uspjeh o pitanju tih pregovora. Ukoliko presuda u mom slučaju ugleda svjetlost dana, mislim da će BiH ući u dublju pravnu krizu”, rekao je Pilav, dodavši da se njegova tužba razlikuje od one koju su podnijeli Sejdić i Finci.

“Mislim da će moja tužba izazvati dublje probleme u Bosni i Hercegovini”, zaključio je on.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime