Dr. Mustafa Cerić novi predstavnik Bošnjaka

0
6

mersadaggghhggtttttttKonačno je u četvrtak, 29. maja 2014. godine, dr. Mustafa Cerić, na nagovor iskrenih patriota ove zemlje, objavio svoju odluku o kandidaturi za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nakon što je dvadeset godina iznimno uspješno vodio Islamsku zajednicu, nakon uspješne odbrane svih vjerskih vrijednosti pod njegovim liderstvom, uspješnog prebrođavanja neviđenih naručenih medijskih hajki na njega, nakon odbrane bošnjačkog identiteta na ovim prostorima, prvak u Bošnjaka se ne povlači u mirne odaje, već usmjerava sve svoje potencijale u odbranu zemlje.

Piše: Mersada Nuruddina Agović

Objavljujući svoju odluku o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, hrabri i dostojanstveni Dr. Cerić je oduševio svakog građanina koji cijeni slobodu i razumije njen puni smisao, a razačarao one koji radije biraju svakakvo životarenje, samo da se ne talasa. Neki se isčuđavaju odluci vjerskog službenika da se aktivno uključi u rješavanje političkih pitanja zemlje, očito ne znajući da su i katolicizam i pravoslavlje puni sličnih ovakvih pozitivnih primjera.

KATOLIČKI I PRAVOSLAVNI VJERSKI SLUŽBENICI KAO DRŽAVNICI

Adenauer na kovanici od 2 DMKonrad Adenauer je, na primjer, bio pobožni rimokatolik, protivnik Hitlerovog režima koji je smatrao da su komunizam i nacizam materijalističke ideologije koje razaraju ljudsko dostojanstvo. Postao je poznat političar i državnik. U 75 godini života se prihvatio funkcije njemačkog kancelara i obnašao tu dužnost do 87 godine života. Radi zalaganja za Zapadnu Njemačku izabran je za TIME-ovu ličnost godine. Njegov lik se našao i na kovanici njemačke valute.

I pravoslavni svijet ima primjera gdje su vjerski službenici postajali uspješni državnici. Spomenut ćemo primjer, arhiepiskopa Makariosa III koji je postao predsjednik nezavisne Republike Kipar. Makarios je u 13-toj godini života otišao u manastir, zatim, studirao je teologiju, izabran za episkopa, nakon toga arhiepiskopa, da bi na kraju postao predsjednik Kipra. Bio je od mnogih subjekata medijski omalovažavan. Engleski mediji su ga, na primjer,  javnosti predstavljali kao tobože pokvarenog grčkog sveštenika, dajući mu nadimak ‘The Black Mak”, radi crne episkopske odjeće u kojoj se u javnosti pojavljivao, ali njegov narod mu je, upkos svemu, dao svoje bezgranično povjerenje.

Sjetimo se koliko su neke interesne grupe prije nekoliko godina medijski nemilosrdno napadale našeg uvaženog vjerskog poglavara koji je dvadeset godina izuzetno uspješno vodio Islamsku zajednicu, kroz sva teška i turbulentna vremena i časno je predao u emanet svom nasljedniku. Din dušmani su tada jasno i glasno poručivali: ,,E da hoće samo reis Cerić otići sa vrha Islamske zajednice, svaki drugi reis bi nam bio zlatan!” Pa kad dođe vrijeme i ode sa vrha Islamske zajednice, sad govore: ,,Nemojte ga ovamo, neka se tamo drži on vjere!”

STAVOVI ISLAMSKIH VJERSKIH SLUŽBENIKA O KANDIDATURI DR. CERIĆA

osiguravanje slobode pravaNaš poštovani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je odlučio da se sasvim distancira od politike, iako ova aktivnost nije bila vjerom zabranjena. Ali to je njegovo pravo i narod je takvu njegovu odluku pozdravio. Islamska zajednica, očito, nema ništa protiv Cerićeve kandidature, jedino ima onih koji žele ostati neutralni i ograditi se od komentara i onih koji javno, jasno i glasno hvale ovaj nesebični čin Dr. Cerića.

Među onima koji su dali javnu podršku njegovoj kandidaturi, su i neki muftije, poput dugogodišnjeg uglednog mostarskog muftije Seida ef. Smajkića koji je kritikovao očitu nesposobnost dosadašnjih bošnjačkih političara i pohvalio Cerićevo uspješno liderstvo. ,, Ja mu tu vjerujem, u odnosu na druge kandidate, on ima sve predispozicije, izgradio je imidž lidera i sva vrata su mu otvorena. Ima iskustvo, znanje, ima veze kud god krene. Sigurno mu to nije hendikep u odnosu na druge kandidate” – istakao je Smajkić.

Što se tiče ostalih kandidata govori se da Fahrudin Radončić poslije svega ”nije baš zagrijan” za funkciju člana Predsjedništva, a Bakir Izetbegović se, kažu, dogovara sa Zlatkom Lagumdžijom da zarad svoje lične pozicije oslabi poziciju svoje stranke, što umnogome već destabilizira podršku članova stranke. Prije izvjesnog vremena imali smo priliku slušati Bakirove izjave tipa: ,,Odgojio me Alija i sarajevska jalija”, pa se već neko vrijeme pitamo ko li je imao više uticaja na Bakirov odgoj?

Neko se danas, moralno snažan i stamen, mora potruditi da vrati prvotnu snagu morala koju je r. Alija Izetbegović ulivao u narod, a njegov sin Bakir, očito, iznevjerio. Po svemu sudeći, ta uloga trenutno može pripasti samo stameno snažnom Dr. Mustafi Ceriću i to zasigurno znamo mi vjeroučitelji koje je on svojevremeno bezrezervno štitio od nemilosrdnih neprijateljskih napada koje je predvodila stranka SDP.

Bošnjački narod od bošnjačkog predstavnika Dr. Cerića, kako je kazano, očekuje da sve svoje potencijale usmjeri na osiguravanje slobode ljudskih prava u ovoj zemlji, jer su ona, još uvijek, u velikoj mjeri ugrožena. Zatim, da za razliku od ležernog i nehajnog Bakira, prelivodnog Lagumdžije i licemjernog Fahrudina, poradi i na obezbjeđivanju sigurnosnog sistema zemlje, te da se založi za njen brži ekonomski prosperitet.

ceric mustafa

NAJPOGODNIJI PREDSTAVNIK BOŠNJAKA

Dr. Cerić je najpogodnija ličnost za predstavnika svih Bošnjaka, s obzirom da nije vezan niti za jednu uskostranačku politiku koja je i dosad sputavala bošnjačke predstavnike da iznađu dobra zajednička rješenja. Očekuje se da Dr. Cerić sav svoj veliki potencijal maksimalno iskoristi za prosperitet države i svih njenih građana. On je u više navrata govorio da se pozicija bošnjačkog člana Predsjedništva ne iskorištava dovoljno i da dosadašnji bošnjački predstavnici nisu ništa učinili da podignu svoj rejting u svijetu.

Dr. Mustafa Cerić je prema listi od ‘500 najutjecajnijih muslimana svijeta’ koju izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije, među 50 najuglednijih muslimana svijeta, tačnije na visokom 39.mjestu. Nije mala stvar to biti u omjeru na više od milijardu muslimana i ući u grupu uglednih muslimana među kojima su šejh Kardawi, Redžep Tayyib Erdogan i drugi.

Kao doktor nauka sa prestižnog univerziteta, intelektualac koji tečno govori strani jezik zapada i strani jezik istoka, član prestižnih akademija i dobitnik brojnih međunarodnih priznanja Dr. Cerić je, kako zaključuju svi iskreni zaljubljenici ove zemlje i njene stvarne slobode, daleko ispred svojih protivkandidata. Njegova mnogobrojna značajna poznanstva sa uglednim ličnostima diljem planete bi znatno mogla pomoći u bržem vraćanju ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu.

Radi svega ovoga nam samo preostaje da čestitamo Dr. Ceriću na nesebičnom trudu i zalaganju i poželimo mu sreću u ostvarenju ove njegove najhumanije misije.

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime