Dr. Muratović: ‘Bošnjaci u Bosni su ubijani samo zato što su Bošnjaci’ (VIDEO)

0
21

Sarajevo, Sandžak –  Predsjednik Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa gostovao je na TV-u Igman u emisiji „Sasvim iskreno“ koju uređuje i vodi Anes Džunuzović.

Tom prilikom govorio je o zločinima počinjenim nad Bošnjacima Sandžaka, mjerama represije koje su se sprovodile i dan danas sprovode na različite načine i različitim intenzitetom, kao i o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i njezinoj refleksiji na Bošnjake u Sandžaku.

Bošnjaci u Bosni su ubijani zato što su Bošnjaci, zato što su muslimani. Plan je bio Sandžak tretirati na drugi način, nego što se to dešavalo u Bosni gdje se napravio jedan ambijent jednim licemjernimm odnosom Ujedinjenih nacija i Međunarodnom zajednicom prema međunarodno priznatoj državi koju su ostavili na cjedilu sa embargom. Pošto je sve to bio dio plana, naravno da su tretirali time i Sandžak, istakao je dr. Muratović.

Na pitanje o  zločinima počinjenim u selu Kukurovići, te otmici u Štrpcima, dr. Muratović je istakao da kada su u pitanju zločini u Sandžaku, barem do sada  Haški tribunal nije izrazio zainteresiranost da se ti zločini procesuiraju.

Govoreći o perspektivi Sandžaka, istakao je da je vidi u institucionalnom organiziranju. „U procesu evropske perspektive Srbije, okruženje Sandžaka vidimo kao prekogranični, moderni region gdje će Bošnjaci biti u prilici zaštititi svoje vitalne nacionalne interese. Preduvjet je sveopća stabilizacija Sandžaka, a 2014. godina na tom putu obećava puno jer sve što se dešava u Sandžaku iako još nije završeno,  ide u pozitivnom smjeru.“

Hoću da vjerujem da nas čeka svjetlija budućnost bez obzira na sumornu sliku, i mislim da smo mi generacija, općenito sadašnja generacija Bošnjaka, i na prostoru Sandžaka, koja ima šanse biti subjektom vlastite sudbine, poručio je dr. Muratović.

http://www.youtube.com/watch?v=NA7_Y0__qW4

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime