Dr. Jusuf el-Kardavi: Nema nikakve koristi u doktrinarnom približavanju šijama

1
52

Dr. Jusuf el-Kardavi: Nema nikakve koristi u doktrinarnom približavanju šijama

Egipat, Iran – Dr. Jusuf el-Kardavi, predsjednik Svjetske unije muslimanskih učenjaka, izjavio je da nema nikakve koristi u približavanju i konvergenciji islamskih škola, posebno kada je riječ o šijama, jer se time samo čini šteta sunnetu. On je kazao da je cijeli život pokušavao približiti izvorno sunijsko učenje i šiijsku doktrinu te suzbiti jaz i raskol među njima, ali je to bio uzaludan posao.

Kako pišu katarske novine ”Alsharq”, dr. Kardavi je to izjavio tokom rasprave, koju su inicirali njegovi učenici, o Kardavijevoj knjizi ”Islamsko buđenje od adolescencije do punodobnosti” (Es-sahva el-islamijje min murahikati iler-rušdi).

Tom prilikom dr. Kardavi je otkrio da trenutno piše knjigu ”Novi tekfir” (Et-tekfir el-džedid) koji dolazi upravo od šija, koje je Kardavi opisao kao ”najekstremnije i najpristrasnije ljude”. Njihov ekstremizam, veli Kardavi, ide dotle da proglašavaju nevjernicima ljude iz najbolje generecije, generacije ashaba, poput Ebu Bekra r.a., Omera r.a., Osmana r.a., i koji bezočno vrijeđaju majku svih vjernika Aišu r.a.

Dr. Kardavi je naglasio da se sunije i šije razlikuju u temeljima vjere, a ne u njenim ograncima.

(saff.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime