Dr. Đokanović ponosni stvaraoc RS koji je čestitao Karadžiću na izjavi o nestanku muslimana

2
29

586d59ce-b7e4-44e5-95a4-39530a0a0a80-dr-djokanovic-1-700x402Sarajevo, Pale – Ime pedijatra Dragana Đokanovića ovih dana došlo je u centar javnog interesovanja zbog njegove najave da će napustiti Kliniku za pedijatriju Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu. Javnost je upoznao sa svojim razlozima a kao ključni navodi nezadovoljstvo načinom na koji generalna direktorica prof.dr. Sebija Izetbegović vodi KCUS. Dodaje i da su nezadovoljne i ostale kolege, mada to ostali nisu potvrdili niti je Đokanović otkrio njihova imena.
No, njegovo ime u javnosti “otkrilo“ je poznate činjenice o tome ko je zapravo Dragan Đokanović i o kakvom profilu čovjeka se radi.

Dragan Đokanović je bio srpski poslanik u Skupštini Bosne i Hercegovine u kojoj je sjedio pored Radovana Karadžića. U svom autorskom djelu “Republika Srpska” iznosi detalje sa sjednice u Skupštini BiH kada je Radovan Karadžić za govornicom zaprijetio da će muslimani na ovim prostorima nestati. Tada je, sjeća se Đokanović, potpuno iskreno i svjesno stisnuo ruku Karadžiću.

dr-djokanovic-2

”Završivši govor Karadžić je krenuo prema svom sjedištu, a skupštinska sala se prolamala od zvižduka i burnog negodovanja muslimanskih i hrvatskih poslanika… Doktor Karadžić i ja sjedili smo jedan pored drugog. Ustao sam i, kada je prišao, pružio mu ruku. Čvrsto je otpozdravio i zahvalno me pogledao. Vrlo svjestan sam bio težine riječi koje je predsjednik Srpske demokratske stranke izrekao iza skupštinske govornice”.

U istoj knjizi Dragan Đokanović opisuje kako je bio povjerenik Radovana Karadžića za Zvornik, te prenosi svoja razmišljanja o budućnosti Republike Srpske.

dr-djokanovic-3

Predsjedniku Karadžiću pokazao sam svoj intervju iz Glasa Podrinja, u kojem sam kao njegov povjerenik, izjavio: ‘Mi ćemo našu republiku organizovati kao republiku srpskog naroda ali i kao demokratsku zajednicu građana, pripadnika svih naroda, i nema nikakvih smetnji da tako i bude. Ratna povjereništva u Opštini Zvornik vodiće posebno računa o poštovanju svih ljudskih i građanskih prava. Svi zakoni jednako važe za sve. Poštovaćemo sve potpisane konvencije koje u prvi plan stavljaju brigu za čovjeka. Prema svakom ljudskom biću ponašaćemo se prije svega humano…’

Pedijatar Dragan Đokanović također je učestvovao u stvaranju Republike Srpske, o tome ponosno govori u video uratku koji objavljujemo, a u kojem poentira da je Sarajevo rodni grad Republike Srpske a hotel Holiday Inn njegova rodna kuća.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime