Dr. Cerić: Zašto Bosna mora pokrenuti reviziju protiv Srbije?

2
57

Mesto: The Hague Datum: 03.02.2015 Dogadjaj: DRUŠTVO/POLITIKA/EVROSERVIS - sudsko veæe Meðunarodnog suda pravde (International Court of Justice - ICJ) u Hagu uoèi današnjeg izricanja presude o genocidu u petnaestogodišnjem sporu izmeðu Hrvatske i Srbije, vezanom za zloèine poèinjene tokom graðanskog rata i raspada bivše Socijalistièke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), od 1991. do 1995. godine Licnosti: Peter Tomka (Slovaèka), predsedavajuæi veæa

Sarajevo – Reisu-l-ulema (1993-2012) dr. Mustafa Cerić u saopćenju povodom mogućnosti revizije tužbe Bosne i Hercegovine pred ICJ protiv Srbije navode razloge za njezino podnošenje.

Zar srpska politika nije imala dovoljno vremena (dvadeset i više godina) da se jasno i nedvosmisleno ispriča za genocid nad Bošnjacima?

Svi Bošnjaci/Bosanci u domovini i svijetu moraju biti jedinstveni i podržati pravni tim i svoje trenutno duhovno i političko vodstvo da ne odustaje od  REVIZIJE  unatoč pritiscima iz Beograda i nekih predstavnika međunarodne zajednice!

Pitanje REVIZIJE  nije političko, već je to pitanje savjesti Bošnjaka/Bosanaca, koji ne smiju pristati na samoubojstvo svoje vlastite savjesti. Oni koji ovih dana vrše pritisak na duhovno i političko vodstvo u Bošnjaka/Bosanaca da se odustane od pokretanja REVIZIJE  protiv Srbije čine nedopustivi nemoralni čin. Čovjek može da otrpi nepravdu, ali savjest ljudska ne može da preživi neistinu i prevaru.

Bosna je u krizi otkad se usudila da izađe na referendum i glasa za svoju državnu i nacionalnu nezavisnost, severenitet i teritorijalni integritet.  Karadžić je taj slobodarski bosanski čin ovako prokomentarisao: “Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje…”.

Ipso facto, Bosna i Hercegovina nije odvedena u pakao, ali Kardžić jest odveden u Hag, gdje mu je presuđeno za genocid nad Bošnjacima. Muslimanski narod nije nestao, već se odbranio i stasao da može da se bori za istinu i pravdu u ime čovječnosti. Nažalost, Mladen Ivanić ništa nije naučio iz nedavne bosanske povijesti, već opet  poput Karadžića prijeti: “Revizija tužbe protiv Srbije proizvešće novu krizu u Bosni i Hercegovini… Smatram da će najveća politička žrtva biti oni koji su sve ovo zakuhali”, veli Ivanić.

Ivaniću, pa zar imate neku nova krizu u Bosni i oko Bosne, koju niste već proizveli (zakuhali)? Pa zar “žrtva genocida” može biti veća žrtva nego što jest? Zar srpska politika nije imala dovoljno vremena (dvadeset i više godina) da se jasno i nedvosmisleno ispriča za genocid nad Bošnjacima? Zar Bošnjaci/Bosanci, žrtve genocida, nisu pokazali najviši stupanj susdržanosti? Zar Bosna nije pružala ruku pomiranja sve do Beograda? Zar je Beograd toliko slijep da ne vidi o čemu se ovdje radi? Zar je trebalo pokretati REVIZIJU ako je Srbija bila spremna da jasno i nedvosmisleno prizna zločin genocida, zatraži oprost od žrtva i plati im oštetu? Zar ima iko pravo u ime žrtava genocida da odustane od REVIZIJE ? Zar mislite da bilo ko u Bošnjaka/Bosanaca smije i pomisliti da izazove prokletstvo žrtava genocida?

Svjesni smo mi rizika zbog pokretanja REVIZIJE kao što smo bili svjesni rizika zbog referenduma za bosansku nezavisnost i suverenitet.  Ali, nadam se da ste i vi u Beogradu, nakon svega, shvatili da smo mi naučili kako da se nosimo sa svim tim krizama, da smo ojačali, da smo postali imuni na vaše prijetnje i, što je najbitnije, oslobodili smo se straha od vaše politike, ali i straha od vlastitog doma – ojkofobije.

Istina, očekivali smo da će odgovorni i savjesni međunarodni službenici u Bosni razumjeti, ako već neće podržati, našu borbu za istinu i pravdu pravnim sredstvima, ali nije nas iznenadila njihova neprincipijelnost. Mi smo već odavno shvatili da je najsigurnije ono što sami uradimo za naš narod, za našu zemlju i za našu djecu. Ako u tome i nismo uvijek bili dosljedni, ovo je prilika da pokažemo da smo dorasli državnom i nacionalnom zadatku, koji treba da ujedini sve bosanske patriote i sve ljude u svijetu kojima je istina i pravda na srcu.  Bošnjaci/Bosanci su pokazali  da su protiv osvete putem nasilja. Oni vjeruju da se do pravde dolazi međunardno-pravnim sredstvima. Nema niko pravu da im tu vjeru ubija.

Zbog toga REVIZIJA  je najbolji lijek za mirnu Bosnu. Treba dopustiti da Međunarodni sud pravde kaže svoju konačnu riječ o genocid nad Bošnjacima. Ako se REVIZJIJA  odbije ili pobije unatoč dokazima iz najveće masovne grobnice Tomašica kod Prijedora i drugih novih dokaza, onda je to odluka Međunardnog suda pravde, koju će sebi staviti oko vrata.  Onda to nije bošnjačka/bosanska samoubilačka odluka o nepodnošenju REVIZIJE, koja se Bošnjacima/Bosancima ovih dana nameće. Neka oni nose kletvu žrtava masovne grobnice Tomašica ako im nije stalo do istine i pravde. Na tu krivnju i kletvu Bošnjaci/Bosanci ne smiju pristati ni po koju cijenu!

Jasno nam je da je onaj koji je dobar kriv zato što može biti bolji, dok je onaj koji je loš oprošten zato što može biti gori nego što jest. No, jasno nam je, isto tako, da biti dobar na račun istine i pravde nije nemoralno. Kao što nam je jasno da oko pitanja pokretanja REVIZIJE  svi Bošnjaci/Bosanci u domovini i svijetu moraju biti jedinstveni i podržati  pravni tim i svoje trenutno duhovno i političko vodstvo da ne odustaje od  REVIZIJE  unatoč pritiscima iz Beograda i nekih predstavnika međunarodne zajednice.

Ovo je jedno od nacionalnih i moralnih pitanja za Bošnjake/Bosance oko kojeg nema pogađanja i oko kojeg ne smije biti podjela!

Oko ovog pitanja svi moramo biti kao jedno tijelo i jedna duša!

Niko od Bošnjaka/Bosanaca nema pravo izazivati prokletsvo žrtava genocida!

Svi smo dužni da stanemo u jedan saff kao u namazu!

Svevišnji Bog pomaže onima koji pomažu sami sebi kroz istinsko  jedinstvo u akciji!Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Reviziju Bosnjaci moraju pokrenuti protiv Srbije,jer ako to ne urade onda su Bosnjaci niko i nista jer Istina se ne smije gurati pod tepih,nego se mora jasno dokazati u ima zrtava Ko je pocinio zlocine nad toliko Bosnjaka u BiH pa sve do Genocida,a Srbija i srpski narod to i dalje negiraju kao da se nista nije desilo,a kamoli da se izvinu i da priznaju,nego jos se sprdaju sa Bosnjackim narodom,i uvijek im se moze cuti njihova pjesma na utakmicama i na skupovima “Noz Zica Srebrenica” i zasto Bosnjaci da ih zale? i da odustanu od Revizije? Bosnjaci samo ako ste poludeli onda ce te i odustati od Revizije,Nema Prastanja,jer dosta je bilo cekanja da Srbija pruzi ruku pomirenja i da prizna sve sta je i uradila,Vremena su imali da se pokaju samo da su htjeli,ali jednostavno to njih ne briga,nego se oni ponose i jos uvijek velicaju ratne zlocince, i zato nema odustajanja od revizije nego traziti pravdu sve do kraja…

  3

  0
  • Obaveza je Bosnjackih vidja da to urade zbog hiljada nevinih koji su stradali samo sto su muslimani
   Ljudi nasu bosnjacku tritoriju su nam oteli , genocid pocinili ti pogani srbocetnici :)))))

   3

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime