Dr. Cerić u Mostaru: ‘BiH je neophodna rekonstrukcija diplomatske mreže’ (FOTO)

0
30

foto3Mostar  ̶  “Zašto zakon o vanjskim poslovima godinama stoji u ladicama predsjedništva? Zašto je bošnjačkom članu državnog vrha u interesu da to pitanje ne pokrene, da ga zamandali u tu istu ladicu? Zašto u svijet ne šaljemo mlade, pametne i sposobne ljude, kojima takvu šansu pružaju zemlje u koje bježe od ovog beznađa?“

„Status grada Mostara, ali i mnogih drugih gradova u Bosni i Hercegovini, ne trebaju rješavati drugi, već treba iznaći zajednički jezik, pronaći zajednički interes i doći do zajedničkih rješenja“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u srijedu navečer na predizbornom skupu u Mostaru.

Stoga, naglasio je dr. Cerić, pitanje jedinstva Bošnjaka nameće se kao pitanje nad pitanjima, jer bez jakog naroda nema ni jake nacije, niti boljitka za sve stanovnike naše zemlje.

Upravo u tom smislu, dodao je, „do rješenja moramo dolaziti sami, a ne tražiti kratkortrajna rješenja kao usluge prijateljskih zemalja“.

foto 1

Stoga dr. Cerić naglašava i potrebu reforme i jačanja diplomatsko-konzularne mreže naše zemlje.

 „Naša diplomatska mreža je čisti odraz političkog vrha zemlje – neaktivni, nesposobni, neodgovorni. Nije ni čudo, imajući u vidu kako su do diplomatskih pozicija došli; ili iz familije, ili preko prijatelja ili iz stranke. Kompetencije nisu važne, nije važno što je država, ali i sve njeni narodi, na gubitku“, rekao je dr. Cerić, te dodao:

 „Takva praksa mora prestati. Zašto zakon o vanjskim poslovima godinama stoji u ladicama predsjedništva? Zašto je bošnjačkom članu državnog vrha u interesu da to pitanje ne pokrene, da ga zamandali u tu istu ladicu? Zašto u svijet ne šaljemo mlade, pametne i sposobne ljude, kojima takvu šansu pružaju zemlje u koje bježe od ovog beznađa?“

Loša vanjska politika, dodao je, ogleda se i u odnosima s Turskom.

 „Prijateljske, bratske odnose sa Turskom svakako moramo graditi, ali ne na zaštitničkoj ili vazalskoj osnovi, već na kvalitetnoj i uspješnoj saradnji dvije države. Turska je jedna od rijetkih zemalja koja je u vrijeme globalne recesije uspjela zabilježiti značajan ekonomski rast“, rekao je dr. Cerić.

 „Žalosna je činjenica da sve zemlje u regiji tu situaciju obilato koriste na obostrano zadovoljstvo, dok bosanskohercegovačka, takozvana politička elita, zbog vlastite kratkotrajne koristi, ali i zbog trenutnih političkih potreba turske političke elite, takve pogodnosti potpuno ignorira“, naglasio je dr. Cerić.

foto2

 Naveo je i primjer Slovenije, koja je znatno manja od Turske, ali i od naše zemlje, čiji je bruto dohodak gotovo 20 puta manji od turskog, ali bilježi skoro četiri puta više direktnih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu nego Turska.

 „Zašto je to tako? Zašto ne gradimo odnose sa Turskom od kojih će obje zemlje imati konkretnu korist. Umjesto da grade takve odnose sa Turskom, ali i sa drugim državama, aktuelni političari kao da se trude da našu Bosnu i Hercegovinu, ovu prelijepu i bogatu zemlju, izoliraju, zatvore, ogade je i drugima i nama samima“, zaključio je dr. Cerić, te dodao da im to neće poći za rukom.

(mustafaceric.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime