Dr. Cerić: Podizanje krsta u Višegradu gore nego što radi ISIS

0
7
Podizanje krsta u Višegradu gore nego što radi ISIS
Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić tokom gostovanja na televiziji N1 kazao da je svečanost i podizanje krsta u čast ruskih dobrovoljaca u Višegradu gore od onoga što radi ISIS.

Emisija Crvena linija na N1 televiziji gledaocima je ponudila raspravu Cerića i profesora Miroljuba Jevtića sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

U Višegradu je prošle sedmice otkriven krst za ubijene ruske dobrovoljce. Za Bošnjake je to politička provokacija. Ne smeta im krst, već poruka koja se šalje.

“Ovo što se desilo u Višegradu je gore nego što radi ISIS. Postavljanje krsta u Višegradu nije naišlo na osudu na koju nalaze na ono što se u ime islama pokušava prikazati kao terorizam. Očekivao sam da će javna riječ u Srbiji i srpskom narodu ovo spriječiti jer ovaj krst ne donosi dobro nikome. To je provokacija koje još više nalijeva bol na ranu žrtava genocida, oni koji su spaljeni u Višegradu. Ovo ne služi na čast ni vjeri ni religiji ni srpskom narodu ni Beogradu. Pozvao bih Vučića da ga pitam, njegov poziv za pomirenje, imam osjećaj umjesto da ima rezultate ta poruka mi je sada u Višegradu doživljavamo da je još gore nego što je bilo. Kakva je svrha upotrebljavati riječ pomirenje, ako će Bošnjaci u Višegradu slušati o obnovi ruskog i srpskog carstva. Mi znamo u BiH šta to znači, to je poziv na novi genocid”, poručio je Cerić.

Profesor Jevtić iz Beograda je postavljanje krsta u Višegradu prokomentirao sljedećim riječima:

“Muslimani ovo doživljavaju kao neprijatno, ali nema potrebe za tim. I u Mostaru je podignut veliki krst. Neki Srbi će se ljutiti što su obnovljene one lijepe džamije u Višegradu. Dok ne prođe vrijeme i dok ne dođemo do istine koja će odgovarati svima nama u ovom trenutku moramo imati razumijevanje za potrebe drugih. Kao što su muslimani pogođeni onim što im se desilo, pogođeni su i Srbi onim što im se desilo. Dolazak Rusa im je budio nadu da će preživjeti. Govore i izražavaju svoje želje o srpskom i ruskom carstvu, ali svako zna da od toga nema ništa. To su epski govori.”

Mustafa ef. Cerić je na Jevtićevu konstataciju rekao sljedeće:

“Tako su nam govorili i kad je ‘Duga’ pisala. I danas se negira genocid, iako ga je osudio cijeli svijet. Ovo u Višegradu treba biti alarm za cijeli svijet. To je poziv na novi genocid protiv Bošnjaka muslimana u BiH. Ako je za vas u Beogradu to cirkus i da od toga nema ništa mi to shvaćamo vrlo ozbiljno jer jednom smo tako pokušali da minimiziramo i da kažemo da se oni šale, kad smo govorili da su to ludaci koji pričaju srpski, a nažalost u BiH se još uvijek traže nestali.Mi u BiH još uvijek tražimo grobnice i nestale.”, kazao je Cerić.

 

(Vijesti.ba / Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime