Dr. Cerić oštro osuđuje hapšenje Bošnjaka pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine

2
6

mc-1Sarajevo – Povodom hapšenja komadanata Armije Bosne i Herecegovine, dr. Mustafa Cerić reisu-l-ulema (1993-2012), predsjednik Svjetskog bošnjačkig kongresa je uputio nekoliko pitanja Glavnom tužitelju države Bosne i Hercegovine, koje u cijelosti prenosimo.

Poštovani,

U akciji  Tužiteljstva države Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu (State Investigation and Protection Agency, SIPA) uhapšeni su Ahmet Sejdić, ratni komandant odbrane Goražda, Ibro Merkez i Ešef Hurić. Nekoliko mjeseci ranije podignuta je optužnica protiv Nasera Orića, komandata odbrane Srebrenice, a sve češće se govori da će usljediti i niz optužnica od strane Tužiteljstva države Bosne i Hercegovine protiv generala Armije Bosne i Hercegovine na čelu sa proslavljenim generalom Atifom Dudakovićem, komandantom Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Riječ je  o komandantima, koji su komandovali legalnom i legitimnom armijom međunarodno priznate nezavisne dužave Bosne i Hercegovine na području proglašenih zaštičenih zona od strane Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih Nacija. Javnosti  je poznato da je preko 93% presuda u Hagu po komandnoj odgovornosti izrečeno onima koji nisu Bošnjaci.

Pitam: Zašto Tužiteljstvo države Bosne i Hercegovine dosada nije podiglo niti jednu optužnicu po komandnoj odgovornosti  za počinjene zločine u Bosni i Hercegovini, odnosno zašto su prve optužnice  Tužiteljstva države Bosne i Hercegovine za komandnu odgovornost protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Bošnjaka?

Pitam: Je li postavljen kriterij, ako jeste ko ga je postavio i zašto, da u državi Bosni i Hercegovini samo Bošnajci, zato što su branili državu, mogo i trebaju odgovarati po komandnoj odgovornosti? Nije li to jasna poruka svim Bosancima koji su komandovali u odbrani države Bosne i Hercegovine da su krivi samo zato što su branili državu u kojoj danas radi i platu prima Glavni tužitelj države Bosne i Hercegovine? Da li je Glavni tužitelj svjestan da svi ljudi koji još uvijek pamte šta se događalo u Bosni i Hercegovini, posebnu u zaštičenim zonama, prepoznaju zamku u koju Glavni tužitelj upada, svjesno ili nesvjesno? A to je da se politički pritisak na Glavnog tužitelaj države Bosne i Hercegovine isplati?

Pitam: Zašto Tužiteljstvo države Bosne i Hercegovine nije podiglo niti jednu optužnicu za genocid izvan Srebrenice? Zašto Tužiteljstvo države Bosne i Hercegovine nije podiglo optužnicu ni protiv jednog pripadnika srbijanske vojske i policije? Srbijansko pravosuđe po cijelom svijetu proganja naše heroje kao da je bosanska država izvršila brutalnu agresiju na srbojansku državu  i držala Beograd oko četiri godine pod opsadom, a ne obrnuto? Zašto se Glavni tužitelj države Bosne i Hercegovine  javno fali da je u njegovom mandatu  podignuto najviše optužnica gdje su Srbi žrtve, odnosno protiv Bošnjaka?

Pitam: Zašto Glavni tužitelj države Bosne i Hercegovine kao legalni i legitimni  zastupnik žrtava genocida ne pokrene zahtjeve za  pronalazak i izručenje svih onih koji su se sakrili u Srbiji  nakon izrečenih presuda, kao i onih koji su se sakrili nakon otvorenih istraga? Neprihvatljivo je da se pred Sudom u  Hagu i dan danas dokazuje genocid u skoro cijeloj državi Bosni i Hercegovini, a da ne postoji niti jedna optužnica, a kamoli presuda za zločine genocida u Bosanskoj Krajini, Foči, Doboju, Bratuncu, Istočnoj Bosni… Nedopustivo je da  Glavni tužitelj države Bosne i Hercegovine progoni ljude za koje je Haški tribunal donio ili oslobađajuću presudu ili je prethodno odbacio zahtjeve srpske strane kao neosnovane?

Pitam: Zašto je Glavni tužitelj podlegao pritisku srpske strane da optužuje bosanske patriote koje su branili zaštićenu zonu, a ne optužuje one koji javno najavljuju referendum, kao način rušenja do uništenja države Bosne i Hercegovine?

Pitam: Da li javni državni tužitelj države Bosne i Hercegovine zna koja država mu je dala povjerenje da štiti njen državni i ustavni poredak? Zna li Glavni tužitelj države Bosne i Hercegovine svoj posao? Ili se u svom poslu Glavnog tužitelja izgubio? No, ako se Glavni tužitelj države Bosne i Hercegovine izgubio to ne znači da su se izgubili patrioti države Bosne i Hercegovine? To bi Glavni tužtelj države Bosne i Hercegovine trebao imati na umu!  Bosanske patriote nisu blećci. Oni jasno vide o čemu je riječ. Umjesto da pokrene istragu za urušavanje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine protiv onih koji organiziraju referendum, Glavni tužitelj države Bosne i Hercegovine optužuje ljude koje je Haški tribunal, kao najviša međunarodna sudska instanca oslobodio, valjda misleći da će tako spasiti sebe i svoju stolicu, ali ne i tužilaštvo koje može odvesti u kataklizmu!

Stoga, pozivamo Međuanrodnu zajednicu da hitno zaustavi sunovrat programa  Državne strategije za progon ratnih zločina u državi Bosni i Hercegovini te da se uspostavi međunarodni mehanizmi  pomoću kojih bi se  iskoristilo  naslijeđe Haškog tribunala, odnosno uspostavio efikasan sistem progona ratnih zločinaca, profesionalno i nepristrasno.

(SBK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. A ja pomislila kako efemeritus osuđuje ubistvo ova dva vojnika u Rajlovcu, pripadnika Oružanih snaga BiH. Važno je da je poput tipičnog uvlakača Zapada požurio da se sablazni nad pariskim terorističkim napadom. A Sarajevski ga izgleda nije toliko potresao.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime