Dr. Cerić: ‘Nećemo svoju sudbinu dati u ruke onima bez srca, duše i pameti!’

0
4

10628138_1456076618003919_4038189277889497192_nSarajevo  ̶  Predizborna kampanja, premda zvanično počinje tek za nešto više od dvije sedmice, već je uveliko u toku. Više je nego očito da se medijski prostor, u tom smislu, zloupotrebljava i koristi za kojekakva politička prepucavanja i potkusurivanja, međusobna podmetanja i optuživanja, saopćeno je danas iz Ureda za odnose sa javnošću nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH dr. Mustafe Cerića.

Upravo takva situacija, kako navode, među biračima stvara konfuziju i odbojnost prema demokratskom činu glasanja. Dr. Cerić stoga ponavlja svoj apel za fer i poštenu predizbornu kampanju, dostojnu jednog savremenog demokratskog društva:

– Država Bosna i Hercegovina i bošnjački narod suočavaju se sa jednim od najvećih iskušenja do sada. Politička konfuzija uzrokuje unutrašnje podjele pothranjene kratkovidošću, ličnim interesima i moralnom nedosljednošću. To sve kod bošnjačkog naroda proizvodi strah od nepoznatog, a, zapravo, strah vještački proizvodi zasljepljenost nekih koji u trenutnom haosu ne vide ništa osim sami sebe i svoj sitni interes – navodi dr. Cerić.

Zbog toga, kako ističe, osjeća dužnost da se obrati Bošnjacima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, „da shvate historijski trenutak u kome se nalazi naš narod i da ne nasijedaju na oprobane metode zastrašivanja, diskvalifikacije i kriminalizacije pojedinaca i grupa u svojim redovima, koji se odvaže dignuti glas protiv korupcije, nemorala, nereda, nepotizma, ličnih interesa… nepravde“.

– Stoga, trenutni napadi, kao i oni koji će tek uslijediti na sve koji hoće, mogu i znaju kako promijeniti stanje političkog haosa u Bošnjaka, imaju za cilj spriječiti odlučno bošnjačko političko okrupnjavanje i snažno uzdizanje kao jedino rješenje koje bi bošnjačkom narodu moglo vratiti snagu i samopouzdanje, čast i ponos, a državi funkcionalnost i dignitet – kaže dr. Cerić.

Napadi koji se najavljuju ovih dana, poručuje on, s ciljem razbijanja i onemogućavanja inicijative bošnjačkog političkog okrupnjavanja radi spasa države i naroda, iskrene patriote naše zemlje treba samo osnažiti na našem putu da dignemo glas protiv eliminiranja bošnjačkog političkog faktora.

– Političari kojima su Bošnjaci već jednom povjerovali, a koji su ih onda iznevjerili, ponovo se služe metodom provociranja diskvalifikacije onih koji im smetaju na njihovom putu razjedinjavanja, obezglavljivanja i obeznađivanja bošnjačkog naroda i u tu svrhu bespoštedno koriste medije i pojedince koji pristaju biti sredstvom te prljave igre – kaže dr. Cerić.

Osjećajući moralnu odgovornost i patriotsku dužnost, poručio je dr. Cerić, pozivam Bošnjake  da se oslobode straha, da vjeruju u slobodu i prava koja su im zagarantirana, te da svojom rječju i svojim postupkom čine sve, kroz svoje organizacije, stranačke ili nestranačke, kako bi se Bošnjaci okupili oko jednog zajedničkog cilja, a to je da sačuvaju zemlju i urede državu, zajedno sa svima koji je vole i koji u njoj žive.

– Oni koji su primijetili ili osjetili da smo mi na tom putu, uznemirili su se i hoće nas spriječiti u tome. Zaboravljaju da mi Bošnjaci svoju vjeru volimo, a druge vjere poštujemo, te da nas plašenje vlastitom vjerom ne može udaljiti od naše hiljadugodišnje bosanske tradicije utemeljene na toleranciji i suživotu. Uvjeren sam da njihove zavjere i opstrukcije ovoga puta neće uspjeti, već da će Bošnjaci prepoznati historijski trenutak u kojem trebaju jasno, odlučno i slobodno kazati: „Ovo je crta ispod koje se ne smije!“, a to je da se država ne smije dati nedomaćinima, neodgovornima i svakako ne onima koji za nju nemaju nikakvog osjećaja – kaže dr. Cerić.

Također, istaknuto je u saopćenju, crvena linija ispod koje se ne može je i to da se Bošnjake i dalje dijeli međusobno i da svoju sudbinu poklanjaju onima koji za njih nemaju ni srca, ni duše, a ni pameti.

– Želim uvjeriti sve Bošnjake da nas na ovom putu ništa ne može omesti, ništa nas ne može uplašiti ni zaustaviti, jer ovo je vrijeme kada mi Bošnjaci imamo izbor – ili čast ili poniženje. Stoga, Bošnjaci, izbor je naš – ili uspravni ili pognuti! I neka svi znaju da se mi klanjamo samo uzvišenom Bogu“ – rečeno je u saopćenju dr. Cerića.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime