Dr. Cerić: Naša sveta obaveza je da se osposobimo za odbranu od novog genocida

11
8

Dr. Cerić: Naša sveta obaveza je da se osposobimo za odbranu od novog genocida

BiH – U povodu dvadesete godišnjice od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini Islamska zajednica Bošnjaka Turku u Finskoj, priredila je komemoraciju na kojoj su pored zvaničnika pomenutog finskog grada prisustvovali i obratili se predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić. Prenosimo jednu od poruka dr. Cerića.

Priča o genocidu nad Bošnjacima nije nikad i nikad neće biti do kraja ispričana. Od sada pa dovijeka priča o genocidu nad našim narodom je obaveza, farz, svakom Bošnjaku i Bošnjakinji ma gdje bila, ne zbog osvete, veće zbog opomene da moramo biti kao jedna duša i jedno tijelo u odbrani našeg prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.
Prema tome, sloga i solidarnost Bošnjaka nije dobra volja pojedinca i grupe, tj., džemata. Sloga i solidarnost Bošnjaka, ma gdje bili je farz-i ajn, tj., lična odgovornost, koja podrazumjeva “biti ili ne biti” za svakog od nas pojedinačno, kao i za cijelu našu naciju i našu matičnu državu Bosnu.

Genocid prije dvadeset godina je završen. Ali, opasnost od novog genocida nije završen. Stoga, svi Bošnjaci svijeta moraju znati da im je sveta obaveza da urade sve što je u njihovoj moći da se osposobe za odbranu od mogućeg novog genocida. Jer, novi genocid protiv njih nije isključen. Zato što oni koji negiraju genocid, spremni su opet počiniti genocid. Oni koji ne priznaju svoj grijeh, ne traže oprost. A oni koji ne traže oprost, ne može im se oprostiti. Umjesto priznanja počinjenog grijeha, oni čini novi grijeh, koji nas podsjeća na uvod u novi genocid.
Oni nam negiraju pravo na jezik. Oni nam otimaju riječ. Oni nam otimaju zemlju. Oni nam otimaju dom. Oni nam otimaju domovinu. Oni nam osporavaju pravo na državu. Oni nam truju dušu i ubijaju mozak. Oni nam udaraju na obraz. Oni nam gaze čast i ponos. Oni kupuju potkupljive ljude da nas iznutra potkopavaju i guraju u jamu. Oni traže, i nažalost, nalaze izdajnike, koji prodaju našu čast i slobodu. Oni nas svakodnevno provociraju i ponižavaju. Oni gaze naša temeljna ljudska prava. Oni nisu odustali od ponovnog genocida. To mora svaki Bošnjak i Bošnjakinja da zna.

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

  1. Efemerituse, više zla Bošnjacima vi činite ovakvom retorikom, nego bilo koji narod, grupa ili pojedinac na koga aludirate u svojim besedama. Ovakve nebuloze još možete prosipati dijaspori, u BiH su vas davno prepustili gerijatriji.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime