Dr. Cerić: ‘Mladi, ne idite na strana ratišta!’

0
3

indeksirajSarajevo  ̶  Prateći događaje u Iraku, Siriji, Ukrajini, gdje lokalni sukob poprima globalne dimenzije, osjećam svojom moralnom obavezom i patriotskom dužnošću da se obratim mladima u našoj zemlji, navodi se u saopćenju dr. Mustafe Cerića nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

– Zabrinut sam za naše mlade, kojima se otvaraju životni putevi uspjeha, zabrinut sam što ne mogu naći svoje mjesto u ovom društvu i ispuniti svoje životne ideale, pa neki od njih nasjedaju na sumnjiva obećanja, koja često završavaju smrću. Život je dar Božji! Život je lijep, život je radost i zato ne treba izazivati sudbinu povodeći se sumnjivim obećanjima i putevima koji unesrećuju našu zajednicu. Zato, pozivam omladinu da ni na koji način svojom rječju, ponašanjem i svojom povodljivošću ne dovode u tešku situaciju našu zajednicu, naše društvo, našu državu, čineći tako naše stanje gorim nego što jeste – navodi dr. Cerić.

– Pozivam omladinu da ne idu na strana ratišta i svoje živote daju za tuđe interese. Mladi moraju znati da ih i njihova zemlja treba, da još puno mogu dati svojoj domovini i puno od nje i dobiti. Također pozivam društvo da obrati pažnju na sve potrebe mladih, posebno na one duhovne i moralne, kako odgovore mladi ne bi morali tražiti od onih koji zloupotrebljavaju njihovu iskrenost i lakovjernost – saopćeno je.

Posebno je važno da državni organi provode vladavinu prava na način da dosljedno štite prava svakog pojedinca. Ni na koji način ne može biti opravdanja ni za fizičko, niti za mentalno nasilje nad bilo kim, kao što se ne može tolerirati ni neodgovorno ponašanje koje uzrokuje predrasude prema našim vjerskim i kulturnim vrijednostima, posebno kada je riječ o islamu i muslimanima.

Zbog toga, osuđujemo svaki vid govora mržnje koji može ishoditi nasilje. Želimo vjerovati da organi reda i sudovi u našoj zemlji nisu opterećeni predrasudama, te da će presude donositi na temelju činjenica, a ne na predrasudama i lažnim optužbama, s ciljem da se prividno prikaže borba protiv terorizma.

Osuđujući svaki vid zloupotrebe vjere, podržavam uspostavu reda i vladavine prava kojima se osigurava mir i sigurnost svakog pojedinca i cijelog društva. Država je dužna da bdije nad pravima svakog pojedinca na život, vjeru, imetak i čast.

(Mustafaceric.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime