Dr. Cerić: Misija pape Franje u službi jačanja međureligijskih odnosa

0
3

imagesBiH   ̶   Dr. Cerić ističe da je papa simbol globalnog kršćanstva, te je njegova posjeta svakoj zemlji, posebno onim sa muslimanskom većinom, “pokazatelj kršćanskog položaja u svijetu”.

”Papina posjeta Turskoj, nakon posjete Jordanu i Albaniji, zemljama sa muslimanskom većinom, je znakovita iz nekoliko razloga. Prvo, papa Franjo se vraća tradiciji svog prethodnika pape Ivana Pavla II, koji nije sjedio u Rimu, već je obilazio svijet u pastoralnoj misiji, ali i sa političkim porukama. Poput pape Ivana Pavla II i papa Faranjo obilazi muslimane, kao i kršćane u muslimanskim državama. Činjenica da su muslimani svugdje dobro dočekali papu govori o otvorenosti muslimanskih društava i visokoj svijesti toleracije i gostoprimstva drugog i drugačijeg u muslimanskim zemljama” smatra Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Dodaje da je papa simbol globalnog kršćanstva, te je njegova posjeta svakoj zemlji, posebno onim sa muslimanskom većinom, “pokazatelj kršćanskog položaja u svijetu”.

”Posjet pape Franje Jordanu, Albaniji i Turskoj u kratkom vremenu ukazuje da odnosi između muslimana i kršćana, prije svega katolika, nisu u krizi, te da je svijest o nužnosti međuvjerskog dijaloga na visokom nivou” navodi Cerić i dodaje da j “papina posjeta Turskoj, te zajednička molitva u Plavoj džamiji i Aji Sofiji od posebnog značaja, imajući u vidu ratne sukobe u Iraku i Siriji”.

”Javna manifestacija muslimansko-kršćanskog dijaloga u Istanbulu u ovom trenutku je znak moralne snage Turske, ali i moralne odgovornosti Vatikana da pokaže da međuvjerski i međukulturni dijalog nema alternativu – dijalog koji je upravo počeo tu i koji tu treba vječno trajati, dok je svijeta i vijeka, sa vjerom i nadom da je mir moguć u ovom svijetu, jer za bolji svijet ne znamo.

Svojim aktivnostima na globalnoj sceni, papa Franjo pokazuje koliko je važno da i muslimani trebaju imati globalni simbol u osobi koja će prenositi njihove globalne poruke mira i tolerancije umjesto samozvanih ‘halifa’ i ’emira’, koji ruše ugled muslimana i šire strah od islama. Krajnje je vrijeme da muslimani shvate da ih svijet cijeni i prihvata onoliko koliko oni sami cijene i prihvataju svoju moralnu odgovornost u predstavljanju svoje vjere i kulture na globalnom nivou” naglasio je Cerić.

Također je pozdravio zahtjev pape Franje u Istanbulu za poštivanje ljudskih prava, razvijanje međuvjerskog dijaloga i zaštitu kršćanskih manjina na Bliskom istoku, a posebno u Turskoj.

”Takvi jasni i glasni stavovi pape Franje daju nam pravo da to isto očekujemo i mi, muslimani na Balkanu i u Europi, da se poštuju i naša ljudska prava, te da nas se podrži u našem nastojanju da razvijamo međuvjerski i međukulturni dijalog sa svim ljudima dobre volje, a u cilju mira i sigurnosti za sve. Muslimani Bošnjaci na Balkanu i Europi su narod sa nedavnim iskustvom genocida i zato su posebno zainteresirani da čuju papine riječi, obećanje da više nikad u pitanje neće doći njihovo pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast” smatra Cerić.

Dodaje da i muslimani na Balkanu i Europi također očekuju da i većinski kršćanske zemlje Europe ugoste njihovog predstavnika, koji bi apelirao za bolju brigu o pravima muslimana, te prenio miroljubivu poruku islama, sve u cilju osnaživanja međureligijskog i međukulturnog dijaloga, za dobro svih, priopćeno je iz Cerićevog Ureda za odnose s javnošću.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime