Dr. Cerić: Bošnjaci/Bosanci su propustili politički odgojiti Mladena Ivanića da misli i djeluje bosanski

2
4

Sarajevo – Mladen Ivanić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda  je u intervjuu za Tanjug izjavio da “U BiH nema konsenzusa o ulasku u NATO. Ali, ima u Republici Srpskoj. Dok god je Srbija neutralna, srpski političari u BIH zastupaće taj stav i teško će se naći neki koji će glasati za ulazak u NATO…Sve dok Srbija nije u NATO”.

Tim povodom, reisul-l-ulema (1993. – 2012) dr. Mustafa Cerić predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa uputio je saopćenje za javnost naglasivši da su Bošnjaci/Bosanci propustili da politički odgoje Mladena Ivanića da misli i djeluje bosanski, a ne srbijanski te da je na djelu talačka kriza u Bosnu, koju je Mladen Ivanić (ničim izazvana) izazvao.

“Rješenje ove talačke krize u Bosni je da Mladen Ivanić povuče svoju izjavu o narušavanju sigurnosnog suvereniteta Bosanske, te da se ispriča bosanskim građanima i da jasno i nedvosmisleno izjavi da će ubuduće slijediti većinsku volju bosanskih građana u pitanjima mira i sigurnosti svih građana bosanske zemlje i države, a ne Srbiju s kojom Bosna hoće da ima dobre susjedske odnose, ali ne kao vazal, već kao ravnopravni partner.”

 

 

 

Dragi moji,

Ima više vrsta talačkih kriza – od terorističkih do političkih. Talačke krize poput one u moskovskom pozorištu 2002, u Bestanu, u ruskoj republici Sjevernoj Osetiji-Alaniji 2004, u Mogadišiju 2017, te u Melburnu 2017. godine su bile terorističke. Zbog tih talačkih kriza stradali su nevini civili.

Političke talačke krize nisu terorističke, ali sadrže verbalne prijetnje, koje izazivaju strah kod onih koji se osjećaju kao taoci političke retorike. Posljednja izjava Mladena Ivanića, člana Predsjedništva Bosanske, da “Bosna neće u NATO sve dok Srbija nije u NATO-u” tukne na prijetnju sa svojevrsnom objavom talačke krize u Bosni.

Dakle, svjesni ili nesvjesno, svejedno je, Mladen Ivanić se javno deklarisao kao protagonist političke talačke krize u Bosni. Žrtve te talačke krize su većina bosanskih građana, koji odbijaju da im se sudbina kroji prema volji i interesu Srbije, koja ima pravo da bude vojno neutralna, mada je to priča samo za naivne kojih više nema ni u Bosni ni u Europi, ali Srbija, pogotovo Mladen Ivanić, kao član Predsjedništva Bosanske, nema nikakvo pravo da bosansku državu i bosansko društo drži kao taoce sa Damaklovim mačem iznad njihovih glava.

Ivanić bi trebao – morao bi – biti pažljiv u svojim izjavama, posebno ovakvim koje kod nas bosanskih građana izaziva strah i osjećaj da smo taoci srpske (ruske) politike, koja se još uvijek nije jasno i nedvosmisleno ogradila od srpskog Genocida nad Bošnjacima unatoč pravoslažnoj presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu. Previše je smjelo i kranje neodgovorno od strane Mladena Ivanića izjaviti u lice bosanskim građanima da Bosanska ne može ništa uraditi za svoju sigurnost u okviru NATO-a bez volje Srbije, koja je, po međunarodnim punopravnim presudama, odgovorna zato što nije spriječila srpski Genocid nad Bošnjacima u Bosni.

Hoću da vjerujem da je to bio Ivanićev lapsus linguae pa bi i njegovo izvinjenje bosanskim građanima bilo primjereno ako ga ponudi odmah i bezuvjetno. Ivanić bi trebao znati da je volja većine bosanskih građana legitimnija za pitanje bosanskih vojnih alijansi, nego volja cijele Srbije. Bosna je nezavisna država, u kojoj svi njeni građani imaju ista prava i držnosti, kao što je i Srbija nezavisna država, u kojoj bi svi njeni građani trebali imati ista prva i držnosti.

I kao što nije primjereno da bilo koji srbijanski građanin, posebno političar, javno očituje svoju političku lojalnost u korist Bosne a na štetu Srbije, tako isto nije primjereno da bosanski građanin, posebno političar, očituje svoju političku lojalnost u korist Srbije a na štetu Bosni. Je li ikad iko čuo Rasima Ljajića, koji ima najduži mandat ministra u svim srbijanskim vladama – je li ga ikad iko čuo da je javno rekao da Srbija ne može nešto uraditi bez bosanske dozvole (izuna)? Nije ga nikad niko čuo. I neće ga nikad niko čuti. Ne zato što mu to nalaže politička kultura, već zato što ga je tako odgojila srpska politika. Očito, mi Bošnjaci/Bosanci smo propustili da politički odgojimo Mladena Ivanića da misli i djeluje bosanski, a ne srbijanski.

Očito, niti smo mi Bošnjaci/Bosansci dobri učitelji, a niti je Mladen Ivanić dobar student da se posveti bosanskom državničkom i patriotskom gradivu iskreno i predano. Možda ovo bude početak tog procesa, jer kriza pokreće kreativnost. A talačka kriza u Bosni koju je Mladen Ivanić izazvao jeste veliki izazov za sve bosanske građane, posebno za bosanske generale, koji bi trebali da se oglase jasnom i nedvosmislenom deklaracijom o svojoj odanosti sigurnosnim ciljevima NATO-a na Balkanu i u Europi. Nema vremena za kalkulaciju. Glas bosanskih generala, koji imaju šta reći o NATO-u i za NATO treba da se jasno i daleko čuje. Mladen Ivanić vas je, bosanski generali, prozvao tako što vas je uzeo za svoje taoce u korist srbijanske (ne)utralne sigurnosne politike iza koje stoji Rusija, koja se nije pokazala kao prijatelj Bosne nakon što se kukavički poslužila pravom Veta u Vijeću Sigurnosti UN-a protiv rezolucije o srpskom Genocidu u Srebrenici, čime je pokazala da je ispod civilizacijskog nivoa glede srpskog Genocida nad Bošnjacima, kojeg je Međunarodni sud pravde osudio i cijeli svijet priznao.

Pouka i poruka:

Bošnjaci/Bosanci, imajte na um da smo mi taoci politike Mladena Ivanića!

Na djelu je talačka kriza u Bosnu, koju je Mladen Ivanić (ničim izazvan) izazvao!

Rješenje ove talačke krize u Bosni je da Mladen Ivanić povuče svoju izjavu o narušavanju sigurnosnog suvereniteta Bosanske, te da se ispriča bosanskim građanima i da jasno i nedvosmisleno izjavi da će ubuduće slijediti većinsku volju bosanskih građana u pitanjima mira i sigurnosti svih građana bosanske zemlje i države, a ne Srbiju s kojom Bosna hoće da ima dobre susjedske odnose, ali ne kao vazal, već kao ravnopravni partner.

 

Informativna službaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. KAD ĆE OVAJ UTOVLJENI,PRESTATI DA GOVORI “HRVATSKIM”,KAD IMA DESET TISUĆITI BOSANSKI /BOŠNJAČKI(kako ga zvati?).UTOVLJENI CERIĆU,DŽABOLEBARIŠ I ZAJEBAVAŠ NAROD GLUPOSTIMA KOJE SAMO TI MOŽEŠ RAZUMETI,I JEDINO TI I TVOJE GAZDE RAZUMETE. JOŠ JEDNOM GOVORI BOSANSKO BOŠNJAČKIM JEZIKOM,JEL TI JASNO.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime