Dr. Cerić: ‘Bošnjaci imaju toliko snage da oproste, ali nikad da zaborave!’

0
19

995081_1475864919358422_634860041140565728_nSarajevo  ̶  U svoju pobjedu je ubijeđen, a najveću realnu prednost u odnosu na ostale kandidate vidi u tome što nema partijsku infrastrukturu jer, kako kaže, ona u BiH ‘služi partijama uglavnom za krađu glasova’… Stavove Mustafe Cerića na ova, kao i na još brojna aktuelna pitanja povodom oktobarskih izbora čitajte u novom intervjuu na DEPO Portalu, u ponedjeljak, 29. septembra.

Većina bh. građana pamti ga kao dojučerašnjeg reisa, pa je njegov novi angažman i borba za mjesto u političkom vrhu države za mnoge veliko iznenađenje. U razgovoru za DEPO Portal, Mustafa Cerić, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, pojašnjava da li je ulazak u politiku prirodan slijed njegovih ambicija ili se, pak, radi o neočekivanom zaokretu.

U svoju pobjedu je ubijeđen, a najveću realnu prednost u odnosu na ostale kandidate vidi u tome što nema partijsku infrastrukturu jer, kako kaže, ona u BiH “služi partijama uglavnom za krađu glasova”.

– A vlast koja se dobije na haramu, ne donosi nikome dobro! Ni onima koji je dobiju, ni onima koji je daju, kategorički tvrdi.

Kao bliski saradnik Alije Izetbegovića, odgovara i na pitanje da li Alijin sin Bakir ima politički i idejni kapacitet svoga oca, govori o nacionalnom identitetu i političkim prioritetima Bošnjaka, te komentariše ‘sindrom žrtve’ koji 20 godina nakon rata bošnjački narod i dalje drži u stanju jadikovke i sprječava ga da misli o vlastitoj budućnosti.

– Genocid je završen, treba da se dignemo iz pepela, poručuje Cerić.

Na pitanje da li Bošnjaci mogu, i trebaju, oprostiti Srbima i Hrvatima za ono što su im učinili u posljednjem ratu, odgovara:

– Kada čujemo riječi kajanja, siguran sam da Bošnjaci imaju toliko snage da oproste, ali nikad da zaborave!

Onima koji smatraju da on nije najbolji reprezent interesa Bošnjaka jer pevelik značaj daje vjerskom segmentu u odnosu na političku i kulturološku dimenziju, poručuje:

– Bio sam političar među muftijama i duhovnjacima, sad želim da budem duhovnjak među političarima! Jer, 21. stoljeće će biti stoljeće debate između vjere i politike!

Odgovara i na pitanje da li je jedan od krivaca zbog pojave i porasta radikalnog islama u BiH, te iznosi stav o Islamskoj državi u Iraku i odlasku bh. građana na tuđa ratišta.

Stavove Mustafe Cerića na ova, kao i na još brojna aktuelna pitanja povodom oktobarskih izbora čitajte u novom intervjuu na DEPO Portalu, u ponedjeljak, 29. septembra.

(DEPO PORTAL)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime