Dosta je poena na račun djece

0
23

Srebrenica – Roditelji bošnjačke djece iz Podrinja, kojima u knjižice nije upisan bosanski jezik, naredne sedmice odlučuju kada će i protiv koga podnijeti tužbe.

Roditelji bošnjačke djece iz Janje, Zvornika, Srebrenice, Bratunca i ostalih mjesta u manjem bh. entitetu ne isključuju ni bojkotovanje nastave u narednoj školskoj godini, ukoliko vlasti Republike Srpske ne dozvole upotrebu bosanskog jezika u školama.

Skup u Srebrenici

„Što se tiče početka nove školske godine, ukoliko stvari ovako budu stajale i ukoliko ne bude razumijevanja od čelnih ljudi u RS-u, vjerovatno djeca neće krenuti na nastavu. To još, doduše, nije zvaničan stav, ali bilo je govora da se ide jedinstveno i da djeca ne krenu na nastavu. To se ne bi odnosilo samo na Janju. Roditelji su izgledali jedinstveni u ovome“, kazao nam je Mustafa Gradaščević, predsjednik MZ-a Janja, koji je učestvovao u svim aktivnostima vezanim za đačke knjižice.

Podsjećamo, u maju i junu ove godine, u đačke knjižice u većini škola RS-a, u kojima bošnjačka djeca izučavaju nacionalnu grupu predmeta nije upisan bosanski jezik, nego jezik bošnjačkog naroda ili bošnjački jezik. Roditelji ove djece zbog toga pripremaju kolektivne tužbe protiv svih odgovornih u ovom entitetu.

Kako nam je kazao Gradaščević, već sljedeće sedmice u Srebrenici će biti održan sastanak svih roditelja Podrinja, kako bi se donijela odluka o podnošenju tužbi protiv direktora škola koji nisu dozvolili upisivanje bosanskog jezika u knjižice. Uporište za ovo je činjenica da je u Kozarcu djeci u knjižice upisan bosanski jezik, dok u svim ostalim nije.

„Uskoro, vjerovatno naredne sedmice, trebao bi biti održan još jedan regionalni sastanak, na kojem će roditelji sa advokatima precizirati tačno kad i protiv koga će podnijeti tužbe. Mi ne odustajemo od svog cilja, a to je da u đačkim knjižicama i na svjedočanstvima piše bosanski jezik“, kazao nam je Gradaščević.

Iako je postojala opasnost da se djeca bez knjižica, odnosno djeca sa knjižicama u kojima ne piše bosanski jezik, kao jedan od tri ustavno zagarantovana jezika, ne upišu u srednje škole, do ovoga srećom nije došlo.
„Djeca koja su trebala da se upišu u srednje škole, upisala su se i ona su uzela svjedočanstva na kojima piše bošnjački jezik ili nešto drugo. Takav je bio i stav roditelja. U ovom dijelu države niko nije pravio problem, jer naredba za ovakvo popunjavanje knjižica i jeste došla iz Ministarstva RS-a. Istina, nije bilo problema ni u FBiH, jer su škole izašle u susret djeci i nisu ih htjele lišavati školovanja zbog kojekakvih političkih igara“, kazao je Gradaščević.

Iako situacija još nije razriješena, jedna od majki smatra da će se sve moći riješiti pravnim putem, odnosno podnošenjem tužbi i prebacivanjem slučaja na sudove. Kako je kazala, misli da djeca neće ispaštati.

Nema popuštanja

„Ne vjerujem da će doći do bojkota nastave. Ne bismo time napravili uslugu nikome. Djeca će krenuti u škole, a mi ćemo ovo izgurati pravnim putem. Nećemo dozvoliti da se djeca ne školuju, ali ostalo će ići kako smo ranije dogovorili i nećemo popustiti, ali ne na račun naše djece“, kazala nam je Arifa Junuzović, majka djevojčice koja je završila drugi razred OŠ “Meša Selimović” u Janji.

Ovakvo tretiranje djece Bošnjaka u RS-u nije ništa drugo već politička igra, o čemu govori i podatak da je u Janji, otkako je 2003. godine uvedena nacionalna grupa predmeta, u đačke knjižice svake godine upisivan bosanski jezik. Čak je i ove godine na polugodištu u knjižice upisan bosanski jezik. I sama direktorica škole Milica Perković-Blagojević je pred ispunjavanje knjižica obavijestila da je ministar prosvjete RS-a kazao kako u nepopunjene rubrike, koje se odnose na jezik, treba upisivati isključivo bosanski jezik.

Samo nekoliko dana kasnije, po nalogu iz Vlade RS-a, direktorica je promijenila ministrovu uputu i naložila da se u prazne rubrike za jezik djeci bošnjačke nacionalnosti upiše jezik bošnjačkog naroda. Kako nam je već rekao advokat roditelja Duško Tomić, jedan od rijetkih koji se oglušio o naloge ministra bio je direktor škole u Kozarcu, koji je djeci upisao bosanski jezik, a što će roditeljima biti i jedan od aduta na sudu.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime