Dopisnik BBC-a: “Sarajevski civili kao neprijatelj”

0
17

jeremy.bowen.sarajevoSrebrenica, Bratunac, Zvornik – Ratni dopisnik britanskog BBC-a iz Sarajeva Jeremy Bowen posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) civile smatrala “ne samo legitimnom metom nego i glavnim neprijateljem”.

Bowen je posvjedočio da su civili u Sarajevu od 1992. do 1995. godine bili izloženi terorisanju “organizovanom kampanjom granatiranja i snajperisanja vojske bosanskih Srba”.

“Nije bilo mjesta gdje niste mogli biti pogođeni granatom, a bilo je mnogo mjesta gdje vas je mogao pogoditi snajper. Nigdje u gradu nije bilo sigurno – do kraja rata”, kazao je Bowen.

On je rekao da je lično bio očevidac ubijanja civila snajperskim hicima u glavu na centralnim gradskim ulicama.

“Izgleda da Srbi civile vide ne samo kao legitimnu metu nego i kao glavnog neprijatelja”, podvukao je on.

Tužioci su tokom Bowenovog iskaza u sudnici prikazali njegov izvještaj sa pogreba dvoje djece ubijene hicima iz snajpera u julu 1992. pri pokušaju da u konvoju autobusa budu evakuisana iz grada.

Na Bowenovom snimku zabilježen je trenutak kada su groblje tokom sahrane pogodile granate, dok su rodbina i mnoštvo djece polagali cvijeće na grobove stradalih.

“Bio sam apsolutno ogorčen i smatrao sam da je to dostojno prezira. Ubistvo civila bilo je loše samo po sebi, a granatiranje sahrane bilo je groteskno”, kazao je u sudnici britanski novinar.

Bowen je dodao da je, kako su mu rekli očevici, groblje bilo svakodnevno na meti, a ne samo u trenutku kada su na njemu bile televizijske kamere.

“Nema dileme da su srpske snage namjerno ciljale groblje da bi ubile civile”, naveo je on u izvještaju o napadu na pogreb.

Napominjući da je bio svjestan “teorije zavjere” po kojoj je Armija BiH (ABiH) gađala sopstveno stanovništvo, Bowen je naglasio da “nikada nije vidio dokaze za to”.

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem. Na teret mu je stavljen i genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U nastavku suđenja Ratku Mladiću ove sedmice, ekspert Tužilaštva Andras Riedlmayer izjavio je da su srpske snage tokom rata u BiH oštetile i uništile gotovo sve džamije i katoličke crkve na teritoriji koju su kontrolisale.

Ekspert za islamsku i katoličku vjersku i kulturnu baštinu je naveo da su vjerski objekti bili minirani ili spaljeni u cilju protjerivanja nesrpskog stanovništva.

Riedlmayer je naglasio da nijedna džamija na srpskoj teritoriji nije ostala netaknuta.

On je u izvještaju obradio 535 džamija i katoličkih crkava koje su oštećene ili uništene, od čega je polovinu lokacija i sam obišao. Ukupan broj “napadnutih” džamija procijenio je na oko 900.

(balkaninsight.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime