Donjovakufska općina planira zaposliti oko 200 ljudi u nekoliko objekata

0
3

Donji Vakuf – Efekti višegodišnjih aktivnosti općinskih vlasti, koje su provođene s ciljem realizacije brojnih infrastrukturnih projekata, i stvaranje ambijenta za dolazak značajnijih investicija u Donji Vakuf, došli su do izražaja tek u 2015. godini. Načelnik toga grada Huso Sušić ističe kako je u prošloj godini otvoreno oko stotinu radnih mjesta, te da se u ovoj godini planira uposliti više od 200 novih radnika.
– Neki od njih će biti zaposleni u trgovačkim centrima i drugim objektima, koji bi se trebali otvoriti u idućim mjesecima. U martu je najavljeno otvorenje PC “Robot”, a nešto kasnije i modernog autoservisa – kazao je Sušić.
Posebno izdvaja projekt izgradnje Gradske sportske dvorane, koja će biti u funkciji do jeseni, te izgradnju zaobilaznice kroz Donji Vakuf, koja bi trebala startati u 2016.

– Radi se o projektu čija se finansijska vrijednost kreće od 10 do 12 mil KM. Sastoji se od izgradnje dva mosta i 3,5 km prilaznih puteva. Realizacijom projekta, izbjeći ćemo sadašnju saobraćajnu gužvu u centru grada, u kojem će se ubuduće moći održavati različite manifestacije, što je dosad bilo nemoguće – naglašava načelnik Donjeg Vakufa.
Nema zaustavljanja, dodaje, ni kada su u pitanju projekti proizvodnje malina i plasteničke proizvodnje, koja je u ekspanziji.Pod malinama je trenutno više od hiljadu duluma zemljišta, a značajna površina bit će zasijana ovom poljoprivrednom kulturom i u 2016.- Putem firme ESOF, koja već raspolaže s oko 40.000 kvadratnih metara plasteničke proizvodnje, i drugih zainteresiranih investitora, planiramo povećati hladnjačke kapacitete.
Kroz dalje širenje plastenika u našoj općini, i Kopčićkom polju u dijelu Bugojna, stvorit ćemo uvjete za upošljavanje dodatnog broja radnika – istakao je Sušić.Sušić kaže da je proizvodnja malina u 2015. u općinu Donji Vakuf donijela prihod od oko 5 mil KM.

Ova činjenica je vratila osmjeh na lica Donjovakufljana, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, i obradovala trgovce, jer su zabilježili dobar promet u prošloj godini.

(eKapija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime