Donacija od 34.000 eura za najugroženije stanovništvo

0
31

slikaVisoko – Sporazum o implementaciji projekata namijenjen najugroženijem stanovništvu općine Visoko potpisan je jučer u Općini Visoko između Kemala Bakovića, direktora komapnije “Abras company” i ispred Humanitarne organizacije “Muslim Educational Society” i Šaćira Čelebića, direktora JU “Centar za socijalni rad” Visoko.

Kemal Baković direktor kompanije “Abras company” u Visokom je rekao da navedena humanitarna organizacija djeluje pri Vladi Kraljevine Bahrein.

Donacija od 34.000 eura za najugroženije stanovništvo

– Generalni direktor “Abras company” Ahmed Alabras je član ove humanitarne organizacije i sa predsjednikom iste je posjetio Visoko gdje se susreo sa načelnicom Babić kojom prilikom je i dogovorena donacija vrijedna 34.000 eura i konkretna pomoć čiji je rezultat potpisivanje Sporazuma o implementaciji projekata, a podrazumijevaju zaštitu zdravlja, humanitarnu pomoć i nabavku ogrijeva najugroženijem stanovništvu općine Visoko.

Napominjem da je ova humanitarna organizacija 20.000 eura donirala za izgradnju fiskulturne sale u Medresi “Osman ef. Redžović”, istakao je direktor Baković.

Načelnica Amra Babić je navela da je posjeta dobronamjernih prijatelja Visokom urodila realizacijom značajna tri projekta i milijunskom donacijom koja dolazi u Visoko.

Uz pomoć prijatelja iz Bahreina uskoro počinje izgradnja obdaništa u naselju Prijeko

– Od ovog sporazuma imat će koristi naši građani koji su u stanju socijalne potrebe, a potpisivanje istog je jedan u nizu projekata koji su dogovoreni prilikom posjete delegacije Kraljevine Bahrein krajem juna. Sporazum o implementaciji projekata ima za cilj riješiti osnovne i velike probleme koje smo uočili, a za čije rješavanje nemamo obezbijeđenu zakonsku regulativu i budžetske prihode.

Treći projekt dogovoren u junu, a u čiju smo realizaciju također već ušli je projekat izgradnje dječijeg obdaništa u naselju Prijeko. Donatorska sredstva za ovaj projekat su osigurana zahvaljujući gdinu Ahmedu Alabrasu koji se pokazao kao veliki prijatelj Visokog.

U toku je rad na projektnoj dokumentaciji, spremaju se odluke za Općinsko vijeće koje treba potvrditi ovu investiciju i nadam se da ćemo već u proljeće krenuti u realizaciju projekta izgradnje dječijeg obdaništa.

Želim se zahvaliti našim prijateljima iz Bahreina uz želju da ovo bude početak jedne dobre dugogodišnje saradnje.

Direktor JU Centar za socijalni rad Visoko, Šaćir Čelebić je naveo da su ovim projektima obuhvaćene kategorije osoba kojima je navedena pomoć najpotrebnija, posebno sad pred početak zime i nove školske godine.

Projekt uključuje nabavku ogrijeva, humanitarnu pomoć i zaštitu zdravlja

-Projekt “Nabavka ogrijeva najugroženijem stanovništvu općine Visoko” podrazumijeva nabavku za korisnike stalne socijalne pomoći, a dobit će po tri kubna metra iscijepanih, složenih drva. Drugi projekt “Zaštita zdravlja socijalno najugroženijem stanovništvu općine Visoko” u okviru potpisanog sporazuma ovog puta ne podrazumijeva samo korisnike stalne socijalne pomoći, već obuhvata i širi pojam socijalno ugroženih ljudi, kao npr. penzionere koji žive sami i nemaju nikoga da im pomogne. Korisnici će pri kupovini lijekova putem Centra, a posredstvom apoteke “Nera”, moći kupiti sebi neophodne lijekove.

Treći projekt “Humanitarna pomoć najugroženijem stanovništvu općine Visoko” odnosi se na pomoć porodicama sa djecom bez jednog ili oba roditelja, te će dobiti novčane bonove koji će korisnici takve porodice moći realizovati u “Galeriji Kovo”. Iznos novčanog bona će odrediti Upravni odbor.

Edin Bukva, predsjednik Upravnog odbora JU Centar za socijalni rad je objasnio da su kriteriji za dodjelu pomoći takvi da će pomoć moći dobiti prije svega osobe koje primaju stalnu novčanu pomoć ali i osobe koje nemaju nikoga ko bi im mogao pomoći.

(visokoin.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime