Domazet o Fortinoj odluci: Premijeru, upoznajte se o životu žena u realnom sektoru

0
4

Domazet o Fortinoj odluci: Premijeru, upoznajte se o životu žena u realnom sektoru

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet pozvao je predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Edina Fortu da povuče svoju odluku kojom je određeno da žene zaposlene u kantonalnim institucijama dobivaju u petak, 8. marta 2019. godine, slobodan dan.

“Vidimo da ste donijeli odluku da žene zaposlene u institucijama Kantona Sarajevo dobivaju u petak, 8. marta 2019. godine, slobodan dan. Nakon predočavanja argumentacije da to neće biti lako izvesti, reducirate tu odluku – gdje god je moguće to sprovesti, žene će imati slobodan dan. Sugeriram vam da potpuno povučete tu odluku”, naveo je Domazet.

On je naveo više razloga za tu sugestiju ističući kako je Osmi mart dan obilježavanja slobode i ravnopravnosti žena u društvu koja se ne postiže time što će ih se jedan dan osloboditi obaveze da idu na posao, nego tako što će imati jednako mjesto u prilikama za obrazovanje, izbor posla, društvene uloge i nagrađivanja za svoj rad te u ostvarivanju svih drugih specifičnih prava – prava majčinstva, prava roditeljstva, prava političkog djelovanja i političke zastupljenosti

“Među zaposlenima u upravi i institucijama KS je mnogo stručnih žena na veoma odgovornim pozicijama čiji će nedolazak na posao stvoriti velike neprilike i štete građanima i privredi KS – žene u KS nemaju paradnu ulogu da ih se tek tako skloni s posla na jedan dan, one nose važne poslove i njihov nedostatak na poslu se ne može desiti bez negativnih posljedica po korisnike njihovih usluga”, smatra Domazet.

Ističe da žene u institucijama KS ne trebaju privilegije, one su solidarne sa ženama u privatnom sektoru koje ne mogu ni pomisliti o tome da dobiju jedan dan, čak i kada su u velikoj potrebi, ako to privatnom poslodavcu ne odgovara, one su solidarne posebno sa ženama koje nisu zaposlene i koje o privilegijama koje im vi nudite ne mogu ni sanjati.

“Niti jedan ideološki ili važeći svjetonazor ne može opravdati vašu odluku – niti socijaldemokratski, niti liberalni – jedino populistički sistem vrijednosti bi to mogao opravdati, a ne vjerujem da pripadate tom krugu. Nisam siguran da je vaša odluka dobar primjer za mlade i pitam se da li će pomoći dječacima i djevojčicama koji rastu ovdje stvoriti predstavu o jednakosti žene u društvu”, navodi Domazet.

Na kraju dodaje da je žena i u društvenom, u vrijednosnom, u umjetničkom i svakom drugom pogledu poseban ideal kojem svi trebamo biti posvećeni čitavog života – kroz poštovanje, jednakost, fer tretman i privilegiranost kroz ljubav – a čin dodjeljivanja slobodnog dana grubo odudara od tog ideala.

“Povucite tu odluku, potrošite taj dan zajedno s vašim ministrima da obiđete svoje radne kolegice, vidite kako žive i uočite kako im možete pomoći. Ili još bolje, upoznajte se ovih dana o životu žena koje rade u realnom sektoru ili su na društvenim marginama i porazgovarajte s njima o tome kako im možete pomoći”, zaključio je Domazet.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime