Domaći proizvodi u tržnim centrima

0
3
unnamed.1390504607.68Sarajevo – U Sarajevu je 21. januara u organizaciji Privredne komore FBiH i Zadruženog saveza FBiH održan sastanak sa proizvođačima domaćih proizvoda. Po odzivu proizvođača moglo bi se reći neuspješan
Sastanak je imao za cilj da građane upozna sa prednostima domaće proizvodnje a u svrhu toga osmišljen je i projekt “Domaća proizvodnja u službi građana”.
Međutim, po posjeti proizvođača moglo se zaključiti da se sastanak ne može nazvati uspješnim jer je istom prisustvovalo tek nekoliko proizvođača iz naše zemlje.
Mirsada Mešanović, vođa projekta, istakla je kako je važno svakodnevno građane podsjećati na kupovinu domaćih proizvoda jer se to direktno odražava na ekonomske prilike u našoj zemlji.
“Kupovinom domaćih proizvoda obezbjeđuje se veća produktivnost, a time i veća zaposlenost domaće radne snage, iz cijene domaćeg proizvoda izdvajaju se doprinosi za zdravstvo, PIO/MIO i podmiruju se ostale potrebe društva, kupuje se sigurno zdraviji i u većini slučajeva kvalitetniji proizvodi od uvoznih”, podsjetila je Mešanović na neke od važnih činjenica kada je u pitanju domaća proizvodnja.
Husien Hasić, predsjednik Zadružnog saveza Federacije BiH kao jedan od suorganizatora projekta izrazio je svoje nezadovoljstvo slabim odzivom projektu koji ima za cilj da promovira domaće.
On je istaknuo da su proizvodi s domaćeg tržišta jednako kvalitetni kao i oni uvozni, ali da su u tržnim centrima marginalizirani. Kazao je i da su domaće proizvode odobrile institucije nadležne za to.
“Naši proizvođači su ugroženi jer nemaju gdje plasirati svoje proizvode”, istaknuo je Hasić.
Iz Privredne komore FBiH su podsjetili da kupovinom domaćih proizvoda sva sredstva dobijena prodajom odlaze iz naše zemlje u zemlje proizvođača ili trgovaca, tako da na taj način razvijamo privredu drugih zemalja, dok naša stagnira ili propada.
Projektom je između ostalog predviđeno upoznavanje domaćih proizvođača i zadruga, prvenstveno onih koji se bave proizvodnjom hrane, tekstila, odjeće, kože i obuće.
Po zamislima predstavnika Privredne komore FBiH projekt bi pored edukativnog imao i prodajni karakter, a centralni događaj bili bi zajednički nastupi u Centru Skenderija na kojem bi domaći proizvođači građanima predstavili proizvode a čiji bi nastupi bili podržani i od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Zadružnog saveza Federacije BiH.
(regija.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime