Dom zdravlja Cazin: Svečano puštanje u rad novog aparata – NEUROFEEDBACK

0
364

Cazin – Menadzment Doma zdravlja Cazin svakodnevno provodi različite aktivnosti u cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite svojim korisnicima. Potvrda tome i nabavka novog aparata “NEUROFEEDBACK”, koji pomaže djeci sa razvojnim poteškoćama.

Koliko Dom zdravlja Cazin prati nove trendove liječenja, govori i činjenica da je ovo prvi aparat na području Unsko-sanskog kantona, odnosno drugi u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima direktora Murisa dr. Halkića, ovakva vrsta usluga još nije uvedena u standardne našeg kantona, ondnosno ne nalazi se u tzv. Plavoj knjizi, pa Zavod zdravstvenog kantona USK trenutno nije u mogućnosti iznaći rješenje subvenciranja troškova pomenute usluge. Zbog toga je Dom zdravlja prinuden vršiti naplatu ovih usluga od strane pacijenata.

“Ideja za nabavku Neurofeedback uredaja u ZU Dom zdravlja Cazin je nastala kao produkt potrebe gdje se na osnovu evaluacije stanja i statistickih pokazatelja doslo do jednog alarmantnog podatka o povecanom broju djece sa razvojnim poteskocama razlicite simptomalogije. Drugi razlog jeste i samim uvidom u pacijente koji su prosli neurofeedback terapiju u susjednoj nam Republici Hrvatskoj a iz USK-a su, gdje su postignuti izuzetni rezultati i poboljsanje stanja pacijenta.”, izjavio je dr.sci. Nermin Toromanovic, defektolog – logoped i neurofeedback terapeut.

Svecanom pustanju u rad Neurofeedback aparata prisustvovala je i mr. Jasna Primorac koja ovom prilikom izjavila: “Stanja koja se mogu tretirati Neurofeedback terapijom i kod kojih se mogu postici izuzetni rezultati su izmedu ostalog i autizam, ADHD, ADD, epilepsija, glavobolje, razne vrste migrena, govor, slusne stimulacije, vidne stimulacije, ICV, alergije, asmaticni pacijenti, stres, nesanica, nocno mokrenje, mucanje, tikovi tinitus – zujanje u usima, poteskoce u ucenju, pisanju, citanju, blazi oblici depresivnih stanja, odvikavanje od pusenja, alkohola, PTSP “.

Bitno je napomenuti da je neurofeedback postupan proces ucenja koji iskoristava sposobnost mozga da se samostalno regulira i trazi ravnotezu. Omogucuje mozgu da poboljsa ucinkovitost svojih funkcija i time pridonosi odrzavanju zdravog tijela, povecava plasticnost mozga, sto daje pojedincu bolju sposobnost rjesavanja fizickih i emocionalnih poteskoca.

Da bi se uocile odredene promjene u pozitivnom smjeru neophodno je najmanje 20 treninga neurofeedback terapija, a kod nekih pacijenat ase mogu javiti i prije reakcije.
Dob ko moze na neurofeedback terapiju nije ogranicena, dakle od malih beba (6 mjeseci), omladina kao i odrasli.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime