Dom naroda ponovo usvojio Zakon o radu FBiH

0
3

Sarajevo – 17:19 Većinom glasova u Domu naroda je usvojen Zakon o radu FBiH. Prethodno je odbijeno svih 24 amandmana delegata Anera Žuljevića (SDP), te je odbio je prijedlog šefa Kluba Srba Slaviše Šućura (SDP) da se ovaj zakon skine s dnevnog reda.

Za Zakon o radu glasalo je 36 delegata, 13 je bilo protiv, dok je jedan delegat bio suzdržan.

Time je Dom naroda ispoštovao presudu Ustavnog suda FBiH, koji je u februaru donio odluku o neustavnosti zakona, budući da ga je ovaj put usvojio u skladu s procedurom. On će stupiti na snagu objavom u Službenim novinama FBiH, koja se očekuje ubrzo.

13:30 Usvojene izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala kojim se rok za implementaciju ovog zakona pomjera za januar 2017. izazvale su dosta rasprave, budući da je zakon donesen 2014., a još nije implementiran. Inače, ovaj zakon predviđa formiranje posebnih odjela u Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu koji će se baviti procesuiranjem navedenih krivičnih djela.

Šef Kluba Hrvata Ivo Tadić (HDZBiH) rekao je da tada njegov klub nije podržao zakon smatrajući da je neprovediv. Vrijeme je pokazalo da je to tako, zaključio je Tadić traživši od Vlade da odustane od ovog zakona te predloži neki drugi.

Šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić rekao je da Vlada mora ozbiljno razmotriti ove primjedbe te konačno osigurati sredstva za implementaciju ovog zakona.

12:03 Predsjednik Kluba srpskog naroda Slaviša Šućur (SDP) rekao da je ovo je vrlo važna presuda preko koje se ne može olako preći. Ovdje nije samo riječ o jednom zakonu, rekao je on.

– Ovdje se radi o štetnim posljedicama. Mislim da bismo morali iznalalizirati naš poslovnik, a pogotovo našu praksu. Ustavni sud je ustanovio da Dom naroda razmatra zakone koje su prošli Predstavnički dom – kazao je Šućur.

Nakon toga izglasan je zaključak o primanju k znanju presude Ustavnog suda te njenom provođenju.

12:00 Počela je sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta na čijem je dnevnom redu presuda Ustavnog suda FBiH od 17. februara ove godine kojem je Zakon o radu stavio van snage, jer je utvrđeno da su u Domu naroda tada prekršene procedure odnosno Pravilnik o radu Doma i Ustav FBiH.

Inače, Vlada FBiH je sredinom ovog mjeseca ispoštovala zaključak Doma naroda po kojem je Prijedlog  zakona o radu ponovo uputila u parlamentarnu proceduru u istovjetnom tekstu u kojem ga je prošle godine usvojio Predstavnički dom. Ukoliko ga danas u istom tekstu, u skladu s procedurama, potvrdi Dom naroda, Zakon o radu smatrat će se usvojenim.

Autor: A. Du.

(avaz.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime