Dom naroda Parlamenta FBiH: Usvojen budžet FBiH za 2014.

0
3

dom-naroda-odobrio-budzet-fbih-za-iducu-godinu-stekli-se-uslovi-za-narednu-transu-od-mmfaSarajevo – Danas je, dan nakon što ga je usvojio i Predstavnički dom, budžet Federacije BiH za 2014. u istovjetnom tekstu odobren i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Za federalni budžet koji iznosi 2.357.715.456 KM glasalo je 30 delegata, 12 ih je bilo protiv, a sedam suzdržano. Konačnim usvajanjem ispoštovan je i rok MMF-a da budžet mora biti usvojen najkasnije do 9. decembra ove godine.

Borcima i socijali 700 miliona

Delegati su podnijeli 37 amandmana, koje je Vlada nakon današnjeg razmatranja odbila, a nisu dobili ni potrebnu podršku pri delegatskom glasanju. Budžet FBiH za narednu godinu usvojen je s planiranim deficitom od 655 miliona KM, nivo otplate glavnice vanjskog duga u narednoj godini iznosi 484,9 miliona KM i veći je za 62,6 miliona maraka u odnosu na ovu godinu. U strukturi otplate glavnice unutrašnjeg duga 127 miliona KM odnosi se na isplate za staru deviznu štednju.

– U narednoj godini zadužujemo se sa 299 miliona KM kod MMF-a, 46 miliona KM kod Svjetske banke i 80 miliona KM neto efekta domaćeg zaduživanja, što ukupno iznosi 425 miliona maraka, kazao je federalni premijer Nermin Nikšić u jučerašnjem uvodnom izlaganju pred delegatima.

Iznosi za direktna socijalna i boračka davanja iz budžeta u 2014. godini su oko 700 miliona KM, od čega 310 miliona za ratne invalidnine, 28 miliona za civilne žrtve rata, 112 miliona za neratne invalide, 215 miliona KM je transfer za PIO, te 30-ak miliona za druga socijalna davanja.

– Usvajanjem ovog budžeta i nastavkom provedbi reformi u sklopu 4. stand by aranžmana sa MMF-om osiguraćemo potpunu finansijsku stabilnost, te predizborni period pred nama neće imati negativan uticaj na redovitost svih budžetskih isplata, kazao je premijer Nikšić.

Kozmetičke promjene

Delegatska diskusija danas je bila znatno mirnija u odnosu na onu koju su njihove kolege poslanici vodile dan ranije. Naravno, ni danas nisu izostale kritike zbog planiranih novih zaduženja, te netransparentnosti utroška budžetskih sredstava, povećanja troškova za provedbu sudskih presuda…

– Prijedlog koji se nalazi pred nama sasvim sigurno predstavlja mali napredak u odnosu na način trošenja javnog novca koji su prakticirale prethodne vlade. Ali, kozmetičke promjene nisu i neće biti dovoljne za  pogrešan kurs kojim je zemlja vođena više od decenije. Teška pitanja i još teži odgovori i dalje se guraju ispod tepiha i ostavljaju na teret budućim vladama i, što je za mene najporaznije, budućim generacijama, kazao je Predrag Kojović, delegat iz Kluba Srba.

Dom naroda danas je podržao i zakone o izvršenju budžeta za 2014. godinu i o budžetima u FBiH, te finansijske planove za narednu godinu federalnih zavoda za zapošljavanje, za PIO/MIO i zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime