Dom naroda dao saglasnost za ratifikaciju Ugovora o državnoj granici BiH i CG

0
3

Pred delegatima i izmjena Zakona o državljanstvu BiH koji će omogućiti da oni koji su primili državljanstvo druge države odrekavši se bh. državljanstva, podnesu zatjev za ponovni prijem u državljanstvo BiH (Anadolu Ajansı - İsmail DURU)

Sarajevo – Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas izvještaje o obavljenoj reviziji učinka o temi “Uspostavljanje javnih internih financijskih kontrola (PIFC) u institucijama BiH”.

Podršku je dobio i Izvještaj o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru u prvih šest mjeseci ove godine.

Na prijedlog izaslanika Kluba Bošnjaka Halida Genjaca (SDA) usvojen je zaključak kojim je zaduženo Vijeće ministara da inicira izmjenu pravilnika kako bi se uniforme prilagodile klimatskim uvjetima u kojima rade pripadnici Oružanih snaga i policijski službenici u mirovnim misijama.

Informacija o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga u inozemstvu za 2016. godine također je usvojena danas na sjednici Doma naroda PSBiH na prijedlog Ministarstva obrane BiH.

Izaslanici su razmatrali i k znanju primili Informaciju o problemu rješavanja trajnog smještaja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Istočnom Sarajevu što je materijal Komisije za izbor i praćenje rada Agencije.

Direktor te agencije Sead Lisak je ranije ukazao na to da je osnovni problem u tome što se Agencija u dodijeljeni prostor ne može fizički smjestiti jer je prostor manji od onog koji je potreban za smještaj 33 izvršitelja i što bi značilo da Agencija ne može povećavati broj izvršitelja.

Lisak kaže da je ključni problem nastao zbog činjenice da Služba za zajedničke poslove, koja je bila zadužena od Vijeća ministara BiH da provede proceduru nabavke prostora, nikada nije kontaktirala Agenciju da bi eventualno dobila informaciju o stvarnim potrebama kada je u pitanju trajni smještaj te agencije, prenosi Fena.

Data je danas suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac-Ljubovija.

Izaslanici su dali suglasnost i za ratifikaciju Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a samo je jedan izaslanik bio protiv tog ugovora.

(Prvitv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime