Dolaze li bolji dani za mljekare TK: Počela sa radom poljoprivredna zadruga proizvođača mlijeka

0
22

Zadruga-proizvodjaca-mlijekaTuzla – Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije pri Kantonalnoj privrednj komori Tuzla ozvaničilo je početak rada poljoprivredne zadruge proizvođača mlijeka i upis proizvođača mlijeka u knjigu zadrugara koji žele poslovati putem zadruge i tako zaštititi svoje interese.

Do sada je prijavljeno 50 proizvođača mlijeka koji će se upisati u knjigu zadrugara, a koji raspolažu ukupnom proizvodnjom mlijeka od 10 hiljada litara dnevno.

Jedan od njih je Poljoprivredna zadruga “Milk Land“ čiji je proces registracije završen čime se otvara postupak upisa proizvođača mlijeka u knjigu zadrugara.

– Mi ćemo da udružimo velike i male proizvođače mlijeka, oni koji imaju pet ili 50 krava, time što ćemo se zaštititi od prerađivača mlijeka jer su nas oni do sada razjedinili i onda određuju cijenu kako oni hoće. Ova zadruga to neće dozvoliti i djelovat ćemo jedinstveno. Prerađivači nam ne mogu raditi to što su radili i sada ćemo mi da određujemo cijenu uzorka mlijeka a ne oni – kazao je Halid Osmančević, predsjednik zadruge “Milk Land“.

Zadruge su, po riječima Suada Selimovića, predsjednika Udruženja, rješenje kad su u pitanju mali proizvođači i usitnjeni posjedi te očekujemo da će startati s radom prva zadruga mljekara.

– To će za naše proizvođače značiti da će oni potpuno vladati sa svojim proizvodom, odgovarati za njegov kvalitet i ugovorenu količinu koju je potrebno isporučiti prerađivaču. Na taj način će i sebi osigurati sigurnost i stabilnost na svojim farmama – kazao je.

Kantonalna privredna komora Tuzla, kako je kazao Selimović, pokušava da da punu podršku kad je u pitanju edukacija o zadružnom poslovanju i primjeni zadružnih načela koja su postala načela na svjetskom zadružnom kongresu 1992. u Tokiju, a odnose se na to da svaki zadrugar ima pravo znati o poslovanju svoje zadruge.

Proizvodnja mlijeka na području TK-a zapošljava veliki broj stanovnika ruralnog područja. Ovom proizvodnjom u liniji otkupa mlijeka za industrijsku preradu bavi se 987 poljoprivrednih gazdinstava, koji u vlasništvu imaju 3.286 muznih grla i godišnje proizvedu za industrijsku preradu 17,2 miliona litara mlijeka.

– Trpimo jedan veliki udar na mlijeko iz EU koje se ne uvozi neupakovano u tetrapak, već se dovozi putem cisterni i mlijeko se kao takvo pakuje u našim prerađivačkim kapacitetima u BiH, a plasira se na tržište kao proizvedeno u BiH. Međutim, poljoprivredni proizvođači su svjesni toga i želimo da to kažemo i stanovništvu i svim potrošačima da to mlijeko koje se nalazi u tom pakovanju nije mlijeko s farmi iz BiH. Zbog toga moramo imati zadruge i razvijeno zadružno poslovanje – poručio je Selimović.

(bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime