Dokumet: Ovako su komunisti preko Daneta Olbine optuživali Aliju Izetbegovića

1
13

Prvi put je uhapšen 1. marta 1946. godine i zatvoren u Sarajevu. Dane Olbina, tadašnji načelnik pukovnik Jugoslovenske armije i gradonačelnik Sarajeva u periodu od 1948. do 1953, u dopisu “javnom tužiocu VI armije” o Aliji Izetbegoviću je napisao:

– Predajemo vam Izetbegović Aliju, sin Mustafin i Hibe, r. Džabija, rođen 1925. godine u Bosanskom Šamcu, neoženjen, vjere islamske, državljanin SFRJ, po zanimanju student prava, a sada u J.A. na službi u štabu 38. doviziji, nastanjen u Sarajevu u Toplik ulici 13, zato što je:

1. Još od osnutka neprijateljske organizacije “Mladi muslimani” – a to je bilo u prvim danima okupacije – pripadao je njenom glavnom rukovodstvu, čiji je cilj bio da okupi što veći broj muslimanske omladine oko iste, i razvijajući među istom fašističku propagandu, pripremali je na neprijateljski stav prema NOP-u, jer “mi nismo u NOP-u vidjeli svoj pravi put”, kako on kaže u svom saslušanju, koje je time, a i inače koristila okupatoru, jer su se iz redova te organizacije regrutovali kadrovi za neprijateljske oružane formacije.

2. Što je, kao jedan od najglavnijih, upravo najglavniji član rukovodstva ove ilegalne organizacije po oslobođenju, zajedno sa Čampara Ešrefom, Uzunović Fahrom, Šahović Edhemom, Šaćirbegović Nedžibom i njegovom ženom Azizom, Dervišević Murtezom, nastavio sa aktivnom djelatnošću i po oslobođenju, dajući smjernice radu i direktive drugim neprijateljskim elementima iz ove organizacije, da se ne angažuje sa ostalom omladinom u izgradnji zemlje i da svojim neporijateljskim stavom prema Narodnoj omladini, štetno djeluju na muslimansku omladinu, odgajajući omladinu koja je bila na pozicijama ove organizacije u profašističkom duhu, te ju na isti način pasivizirajući, a čitav ovaj rad su zaogrtali plaštem vjere, nastojeći da na taj način umanje odgovornost za svoje neprijateljsko djelovanje; često je i sam istupao na javnim skupovima kao član ove organizacije, dajući na taj način primjer “kako treba da nastupa muslimanska omladina”.

3. Bio je potpuno upoznat sa svim pripremama oko organizovanja bjekstva Šaćirbegovića i njegove žene Azize u Tursku, te oko priprema koje je vršio Šahović Edhem u Dubrovniku za bjekstvo u inostranstvo, a nije htio da to javi vlastima, što je kao vojnik J. A. morao učiniti, jer je i sam imao namjeru da bježi, čime je počinio zločin ravan izdaji državnih interesa.

Svojim drskim držanjem prilikom saslušanja, nepriznavanjem svega onoga što ga je teretilo, a što su potvrdili u svojim saslušanjima svi pohapšeni iz ove grupe, nastojanje da umanji značaj ove neprijateljske organizacije i da na taj način izvuče i sebe i druge od odgovornosti pred sudom, sve to govori o njegovom svjesnom neprijateljskom držanju i radu protiv državnih interesa. Kada se tome dodaju njegove riječi: da on nije toliki oportunista da bi bio pristalica HF-a, a samim time i današnjeg državnog uređenja, onda se može dobiti još potpunija slika ovog narodnog neprijatelja koji treba da iskusi što težu kaznu za svoje protunarodno djelovanje.

Imenovani se nalazi u istražnom zatvoru ovog odjeljenja od 1.3.1946. godine – napisao je Olbina.

U svojoj knjizi “Sjećanja” rahmetli Alija Izetbegović opisuje ova dešavanja. Poznato je, o čemu svjedoče dokumenti, da se Alija čvrsto držao tokom saslušanja i maltretiranja u oba hapšenja, nudili su mu da potpiše molbu za pomilovanje, a on je odbio, prema UDBA-i se odnosio drsko, što se tada plaćalo životom ili maltretiranjem. No, Alija nije posustao. U vezi s prvim hapšenjem u “Sjećanjima” kaže:

– Žrtve jednog takvog zakonodavstva i jedne takve prakse bili su ovi mladi ljudi (osim Alije bio je uhapšen i veći broj drugih pripadnika “Mladih muslimana” op. a.) koji zaista nikome ništa nisu skrivili, osim što su mislili drugačije. U optužbi je pripisan terorizam, kojeg nije bilo. Danas se pouzdano zna da se sve sastojalo u nekom pisanju, dopisivanju, sastajanju, u nekom verbalnom psihološkom otporu tadašnjem komunističkom režimu – naveo je Izetbegović.

Dijelovi knjige u kojima Alija Izetbegović opisuje progon krajem 40-ih godina

 

Drugi put je uhapšen 23. marta 1983. godine. Alija Izetbegović je sa velikom grupom “islamskim intelektualaca” bio osumnjičen za “antidržavne aktivnosti”. Mučna istraga je trajala oko stotinu dana i noći (noćna saslušanja nikako nisu bila rijetkost). Zajedno sa Izetbegovićem, tada su pohapšene i isljeđivane stotine muslimana širom BiH – počeo je famozni “Sarajevski proces”. Optužnica je bila podignuta na osnovu članova 114. i 133. Krivičnog zakona SFRJ. Prvi se odnosio na “udruživanje radi rušenja ustavnog poretka”, drugi na “verbalni delikt”. Osim ovog, optužnica je Aliju dodatno teretila za liderstvo ove grupe “zavjerenika”, iako je neke od optuženih, kako će se kasnije ispostaviti, na suđenju – vidio prvi put u životu! Nakon izricanja presude u tadašnjem “Oslobođenju” je osvanuo naslov: “Neprijateljima 90 godina zatvora”. Uslijedile su duge godine zatvora.

Prvooptuženi Izetbegović bio je osuđen na dugih 14 godina zatvora, odležao je šest. Komentirajući presudu, on je rekao da je “volio Jugoslaviju, ali ne i njenu vlast”. Završni citat njegove završne riječi odavao je čovjeka koji je bio spreman žrtvovati doslovce sve za svoje ideale: “Bio sam musliman i to ću i ostati. Osjećao sam se borcem za stvar islama u svijetu i time ću se osjećati do kraja života. Jer islam je za mene drugo ime za sve što je lijepo i plemenito i ime za obećanje ili nadu u bolju budućnost muslimanskih naroda, za njihov život u dostojanstvu i slobodi, jednom riječju, za sve ono za što je po mom uvjerenju bilo vrijedno živjeti”.

U svojoj knjizi “Mladi muslimani” Sead Trhulj je napisao: ‘Mladi muslimani’ su bili neprijatelji komunističke ideje već od svojih prvih kontakata s njom, oni su imali svoju vjeru islam, a komunistička ideja je bila ateistička. I tu je sve bilo jasno od početka. To što je nastalo vrijeme kada ta ideologija, koja inače nikad nije bila sklona da trpi drukčije mišljenje, više nije htjela da ih podnosi pa je riješila da njihovu organizaciju uništi, a njih ‘nauči pameti’, što se ta ideologija bazirala na sili, režimskoj, vojnoj i policijskoj i bila spremna da tu silu izdašno upotrijebi i obračuna sa njima, nije bilo dovoljno da ih slomi, pogotovu ne da iz njih izbije vjeru koja im je bila vodilja u životu. Hapšenja, istrage i zatvore shvatili su kao nevolje koje im je sudbina dodijelila, ili koju im je Allah poslao da ih iskuša i ojača u ubijeđenju, shvatili su to gotovo kao elementarnu nepogodu koja će trajati jedno vrijeme pa proći. Prolazeći kroz ta iskušenja, oni u većini nisu ostali samo čvrsti u svojoj vjeri, nego su odbačenost od aktuelnih društvenih kretanja shvatili kao priliku da uče, da usavršavaju svoja stručna znanja, i tu su priliku potpuno iskoristili pa su postali cijenjeni ljekari, inžinjeri, pravnici, profesori. Dakako, uvijek su nalazili važne oslonce u životu, što im je omogućilo da ostanu smireni i stabilni i da dočekaju trenutak kad će i režim koji ih je cijelog života progonio, otići sa političke i društvene scene i prepustiti vlast drugima. Tako se za njih može reći, kada se sve sabere, da su nakon nekoliko decenija čekanja, ustvari pobijedili – navedeno je.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Prije nego što počnete da ga hvalite postavite sebi pitanje ko je ovog robijaša izvukao iz zatvora (Dobrica Čosić i Biljana Plavšić) i zašto? A onda postavite sebi pitanje zašto je srpsko rukovodstvo pohitilo u Beograd da što prije odštampaju Alijinu ”Islamsku deklaraciju”. Malo mučnite tim svojim glavama. Alija je bio u udruženom zločinačkom poduhvatu i dizanju ustanka protiv Jugoslavije. Iako oslabljen muslimanski narod poveo je na uništenje. Ako mislite da je ovakva Bosna i Hercegovina uspjeh za koji se lično Alija borio onda sa Vama nešto nije uredu. Uostalom pogledajte i ovaj snimak: https://www.youtube.com/watch?v=iUuQ8g4R5kM

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime